to klo 9.00 - 19.00

Välittäjätunnus: 003710948874

Kansanmusiikkia Tekniikan museossa

« All Tapahtumat

• Tämä tapahtuma on mennyt.

Kansanmusiikkia Tekniikan museossa

9.9.2018 @ 16:00 - 17:00

Pauanne esittää säveltämäänsä kansanmusiikkia Tekniikan museon Pikasuodatuslaitoksessa sunnuntaina 9.9. klo 16.00. Esiintymässä on myös kuvataiteilija Aimo Katajamäen kirveellä veistetty mykkäkuoro.

Musiikki pohjautuu suomalaisiin arkistonauhoihin ja esityksen teemana on uskomukset. Yleisölle kerrotaan musiikin lomassa uskomuksia niin vanhan kansanperinteen parista kuin nyky-Suomestakin. Kaikki Pauanteen musiikissa käytettävät soittimet ovat aikoinaan olleet uskomusten mukaan syntisiä tai ihmiselle haitallisia.

Vanhoista kansanuskomuksista löytyy monia nykyihmiselle täysin mielipuoliselta kuulostavia käytäntöjä. Voisi kuvitella, että tiede ja tiedonkulku olisivat jo jyränneet alleen uskomukset. Tämän päivän lehtiartikkelit horoskooppeineen ja yksisarvishoitoineen eivät ole kuitenkaan kovin kaukana menneen ajan mytologiasta. Entisaikoina onnea uskottiin olevan rajattu määrä kyläyhteisössä, ja toisten onni oli itseltä pois. Nykyäänkin onnea tuntuu olevan rajattu määrä valtion sisällä, eikä sitä haluta antaa muualta tuleville.

Ohjelmistoa varten on saatu käyttöön aineistoa Suomen Kirjallisuuden Seurasta, Kansanperinteen arkistosta sekä Juminkeko-säätiöltä. Esityksessä kuullaan soivana osana yhtyeen musiikkia useita legendaarisia kansanlaulajia kuten Tiila Ilkkaa, Oksenja Mäkiselkää sekä Taavi Uutelaa arkistonauhojen muodossa.

Tekniikan museo toimii Suomen ensimmäisen vesilaitoksen rakennuksissa. Näistä rakennuksista pikasuodatuslaitos valmistui vuonna 1909. Rakennuksessa sijaitsevat museoidut hiekkasuodattimet, joiden läpi viereisten hallien saostusaltaissa kemiallisesti käsitelty vesi johdettiin ennen vesijohtoverkostoon laskemista. Suojeltu rakennus on entisöity alkuperäiseen asuunsa ja on avoinna yleisölle kesäkuukausina.

Huom! Vanha Pikasuodatuslaitos ei ole esteetön tila.

KONSERTTIIN ON VAPAA PÄÄSY.

Pauanne on kolmen muusikon muodostama yhtye:
Kukka Lehto/viulu,
Tero Pennanen/ Hammond-urut, harmooni, preparoitu piano ja arkistonauhat.
Janne Haavisto/ perkussiot.

Tarkemmat tiedot