to klo 9.00 - 19.00

Y-tunnus 0252165-1
Operaattori Itella information Oy
Välittäjätunnus: 003710948874

Kohtaamisia robottien kanssa. Tekniikan museo tallentaa palvelurobotiikkaa Onni museoon -tempauksessa 12.10.2018

Onni museoon -banner

Suomalaiset museot tallentavat yhdessä suomalaisten onnellisuutta yhden päivän aikana 12.10.2018. Noin 30 suomalaista museota toteuttaa yhdessä Onni museoon -nykydokumentointitempauksen, jossa tallennetaan museoiden kokoelmiin suomalaisten onnellisuutta lokakuisena perjantaina 12.10.2018.

Keväällä 2018 julkaistun YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Suomi sijoittui 156 maan joukon kärkeen The World Happiness Report <https://s3.amazonaws.com/happiness-report/2018/WHR_web.pdf> -tutkimuksessa, perusteena muun muassa elinajanodote, sosiaalinen tuki ja korruption vähäisyys. Lopullinen tulos muodostui ihmisten omaan arvioon omasta hyvinvoinnistaan.

Tekniikan museo tallentaa terveys- ja hyvinvointipalveluissa käytettäviä palvelurobotteja robotiikkaa edistävässä Airo Islandissa ja Helsingin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa. Airo Island esittelee robottikissan, jota on käytetty esimerkiksi palvelutaloissa ja Kalasatamassa kohtaamme Pepper-aulapalvelurobotin. Museo valokuvaa, videoi ja haastattelee Airo Islandin toiminnanjohtajaa ja terveys- ja hyvinvointikeskuksen aulaemäntää sekä robotteja. Ydinkysymys kuuluu, lisääkö robotti onnellisuutta.

Nichlas Anderson sylissään sympatiarobotti

Airo Island ry:n toiminnanjohtaja Nichlas Anderson silittää sylissään olevaa sympatiarobottia. Kissarobotti reagoi kosketukseen liikehtien, naukuen ja kehräten. Se myös jaksaa olla paijattavana ja halattavana vaikka tuntikausia yhteen menoon.

Yli kolmekymmentä museota mukana tallentamassa onnellisuutta

Kun kolmisenkymmentä museota ryhtyy tutkimaan onnellisuutta, aiheet ovat hyvin monipuolisia. Esimerkiksi Suomen käsityön museo tallentaa käsitöihin liittyviä onnen hetkiä esineinä ja kuvina, Suomen valokuvataiteen museo taltioi päivän aikana Instagramissa hashtagilla ”#onnellisuus” jaettuja kuvia ja Espoon kaupunginmuseo haastaa tulevaan näyttelyynsä liittyen yleisön kuvaamaan merta onnellisuuden ja onnen näkökulmasta.

Tallennuksen lopputuloksena syntyy maantieteellisesti ja teemallisesti laaja kokonaisuus, joka museokokoelmiin tallennettuna kertoo tuleville sukupolville siitä, millaista suomalaisten onnellisuus oli vuonna 2018.

Onni museoon -dokumentoinnin tavoitteena on itse tallennuksen lisäksi saada näkyvyyttä museoiden nykyajan tallennukselle ja korostaa sen merkitystä museoiden työssä. Kyseessä on myös ensimmäinen kerta, kun koko maan museokenttä on haastettu mukaan yhtäaikaiseen tallennukseen samalla aiheella. Dokumentoinnin etenemistä voi perjantaina 12.10. seurata sosiaalisessa mediassa hashtagilla #onnentallentajat.

Dokumentointitempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO, joka kehittää museoiden nykydokumentointitoimintaa ja koordinoi museoiden välistä tallennustyönjakoa. Lue lisää http://tako.nba.fi

Tekniikan museon Kohtaamisia robottien kanssa -tallennuksesta lisätietoja antaa kokoelmapäällikkö Kirsi Ojala, kirsi.ojala@tekniikanmuseo.fi, 050 520 8755