Avoinna

ti-ke, pe klo 9 - 17
to klo 9 - 19
la-su 11 - 17

Lippujen hinnat

8 € / 4 € / 2 €

Yhteystiedot

Viikintie 1, 00560 Helsinki
p. (09) 7288 440
lipunmyynti (at) tekniikanmuseo.fi

Laskutustiedot

Tekniikan museon säätiö
Y-tunnus 0252165-1
Verkkolaskuosoite:
OVT-tunnus: 003702521651
Operaattori Itella information Oy
Välittäjätunnus: 003710948874
 

Näyttelyt

Tekniikan museon näyttelyt kertovat ajan, ihmisen ja teknologian suhteesta. Ne tuottavat elämyksiä yleisölle ja antavat uusia näkökulmia tekniikan ilmiöihin.

 

Näyttelyitä täydentäviin palveluihin voit tutustua palvelut-osiossa.

Etäunelmia - Yhteys yli ajan ja paikan

Etäunelmia-näyttely kertoo ajan ja paikan ylittämisen historiasta sähköisten viestintävälineiden avulla. Näyttelyssä tutustutaan viestintätekniikan keksintöihin ja niiden taustalla olevaan unelmaan paikasta ja ajasta riippumattomasta yhteydenpidosta.

 

Ainutlaatuisten kokoelmaesineiden lisäksi näyttelyssä on esillä kiinnostavia kuva- ja filmiarkistojen helmiä sekä useita kohteita, joissa kävijät saavat itse kokeilla, koskea ja osallistua. Menneiden vuosikymmenten maailmaan voi uppoutua esimerkiksi seuraamalla 1960-luvun olohuoneessa suoraa tv-lähetystä Neil Armstrongin ensiaskelista kuussa. 

Tekniikan Museo - Näyttelyt - Etäunelmia

IT/EA Mikrokivikausi

Harri “Wallu” Vaalio on piirtänyt Mikrokivikausi-sarjakuvaa MikroBitti-lehdelle vuodesta 1985. Sarjakuva käsittelee tieto- ja viestintätekniikan keksintöjä ja ilmiöitä sijoitettuna kivikaudelle. Näyttely esittelee valittujen sarjakuvien kautta Vaalion työtä ja piirtää tieto- ja viestintätekniikan kehityskaaren viimeisiltä vuosikymmeniltä.

 

Näyttely on auki 21.10.2016 – 26.3.2017

mikrokivikausi

Valon ja voiman tekijät

Valon ja voiman tekijät -näyttely on koostettu ainutlaatuista tehdastyötä ja teollisuutta tallentaneista valokuvista. Kuvat ovat pääosin jälleenrakennuskaudelta Strömbergin tehtaalta Helsingin Pitäjänmäestä. Kuvaajat olivat arvostettuja ammattikuvaajia ja työsuhteessa yleensä suoraan Strömbergiin.

 

Kuvat dokumentoivat työtä ja teollisuutta. Samalla ne kertovat teknologiaan ja teollisuuteen liitetystä uskosta tulevaisuuteen ja sen tuomaan materiaaliseen hyvinvointiin.

Tekniikan Museo - Näyttelyt - Valon ja voiman tekijät

Kemiaa koko elämä

Kemiaa koko elämä -näyttely kertoo, kuinka kemia on läsnä kaikkien meidän arjessa. Esillä on laaja kirjo teemoja vedestä kauneuteen ja muoveista maaleihin.

 

Arkea ovat myös monet innovaatiot. Tutuiksi tulevat muun muassa ksylitolin, gefiluksen tai entakaponin tarinat ja keksijöistä mm. Johan Gadolin, Gustaf Komppa ja A.I. Virtanen.

 

Näyttely on avoinna 2.4.2017 asti.

Tekniikan Museo - Näyttelyt - Kemiaa koko elämä

Mitä kaikkea puusta

Suomi on yhä edelleen riippuvaisempi metsävaroistaan ja puunjalostusteollisuudestaan kuin moni muu teollistunut maa. Ensin turkikset, sitten terva ja piki olivat varhaisia suomalaisia vientituotteita. Suomalainen sahateollisuus kasvoi merkittäväksi alaksi 1800-luvulla, kun suomalaista puuta alettiin käyttää paperinvalmistukseen.

 

Tekniikan museon Mitä kaikkea puusta -näyttely kertoo tästä kaikesta, puusta ja metsästä – osaltaan siis meistä suomalaisista. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi hirsitalon nurkka, Heinolan vaneritehtaan vanha viilusorvi ja Tampellan valmistama hiomakone.

 

Näyttely on avoinna 2.4.2017 asti.

Kodin kemikaalit

Kodin kemikaalit -pienoisnäyttely opastaa vaarallisten kemikaalien varoitusmerkkien maailmaan. Varoitusmerkkien historia tulee tutuksi esimerkkien kautta ja pelaamalla mökki kuntoon -peliä opitaan, kuinka toimia oikein erilaisissa kemikaalien käyttöön tai varastointiin liittyvissä tilanteissa.

Hissitekniikka

Turvallista, mutta elämyksellistä kyytiä tarjoaa Koneen valmistama 1920-luvun hissi. Tyypin HM henkilöhissi asennettiin alunperin 20.1.1920 Helsingfors Aktiebankiin, Helsingin Pohjoisesplanadille. Nykyään hissi löytyy Tekniikan museosta ja on yksi museon suosituimpia esineitä.

 

Hissin yhteydessä on pienoisnäyttely hissitekniikan historiasta ja mahdollisuus tutustua hissin koneistoon.

Pikasuodatuslaitos

Pikasuodatuslaitos on auki yleisölle kesäkuusta elokuun puoliväliin.

 

Tekniikan museo toimii vahoissa vesilaitoksen rakennuksista, joista pikasuodatuslaitos valmistui 1909. Suodatinaltaita rakennettiin lisää jo 1914. Rakennuksessa sijaitsevat hiekkaiset pikasuodattimet, joiden läpi viereisten hallien saostusaltaissa kemiallisesti käsitelty vesi johdettiin ennen vesijohtoverkostoon laskemista. Suojeltu rakennus on entisöity alkuperäiseen asuunsa.

Tekniikan Museo - Näyttelyt - Pikasuodatinhalli

Voimalamuseo

Voimalamuseo on yleisölle auki loppukeväästä alkusyksyyn.

 

Voimalamuseo koostuu kahdesta rakennuksesta. Vesivoimala eli turbiinipumppulaitos valmistui 1876 ja sen tehtävänä oli tuottaa energiaa vesilaitokselle. Höyryvoimala on vuodelta 1931. Molempien toiminta päättyi vuonna 1970 ja rakennukset museoitiin.

Voimalamuseo on avoinna 9.4. ja 18.4.-30.9.2017.

Tekniikan Museo - Näyttelyt - Voimalamuseo