Ajankohtaista

Tekniikan museo pääsiäistauolla 15.4.-18.4.

Tekniikan museo pitää pääsiäistaukoa pe 15.4. – ma 18.4. Tervetuloa museoon taas pääsiäisloman jälkeen! Olemme silloin auki yleisölle ke-su ja ryhmille sopimuksen mukaan.

__

The Museum of Technology is closed for Easter Fri 15 April – Mon 18 April. Welcome back for a visit after the Easter holidays! We are then open to the public Wed-Sun and for groups according to agreement.

Tekniikan Museo logo

Vesipäivä Tekniikan museossa ti 22.3.!

Vuosittain järjestettävän YK:n maailman vesipäivän kunniaksi Tekniikan museolla on tiistaina 22.3. vesiteemaista ohjelmaa kaikenikäisille!
 
Vesipäivä järjestetään klo 11:30-16, jolloin museo on poikkeuksellisesti yleisölle avoinna myös tiistaina. Museoon ja kaikkeen järjestettyyn ohjelmaan on vesipäivänä vapaa pääsy ja pidämme auki myös Pikasuodatuslaitoksemme, jossa sitä kuuluisaa vettä on puhdistettu. Pikasuodatuslaitos on kylminä vuodenaikoina yleensä kiinni, joten jos et malta odottaa ilmojen lämpenemistä, nyt on hyvä sauma tulla kurkkaamaan vesipäivänä, mitä ovien sisäpuolelta löytyy!
 
Päivän ohjelmassa on opastettu kävelykierros, kummituksen kuvasuunnistusta sekä veteen liittyviä toimintapisteitä.
 
Vettä ja elämää -kävelykierros järjestetään klo 11:30-12:15 ja oppaan johdolla päästään tutustumaan veden ja vedenpuhdistuksen salaisuuksiin sekä ulkona että Pikasuodatuslaitoksen sisällä.
 
Tervetuloa Tekniikan museoon!
 
Kuvassa Suomen ensimmäinen vedenpuhdistuslaitos vuodelta 1877. Rakennuksessa toimii nykyään Tekniikan museo.

A robot in a yellow hard hat waves cheerfully. A yellow logo saying Tekniikan museo superimposed on the background. Turvakypäräinen robotti vilkuttaa iloisesti. Tekniikan museon keltainen logo taustan päällä.

Hae STEK ry:n kummiluokaksi Tekniikan museoon!

Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry tarjoaa Uudenmaan esi- ja alkuopetusryhmille mahdollisuuden päästä keväällä 2022 Tekniikan museoon tutkimaan sähköä, sen käyttöä ja historiaa. Nyt voimme tarjota nopeille 3 lisäpaikkaa kummiohjelmaan.
 
Mihin sähköä tarvitaan ja mikä kaikki sillä toimii? Millaista elämä olisi ilman sähköä?
 
Näihin kysymyksiin etsitään ratkaisuja toiminnallisella Sähähtävää sähköä -opastuksella Kummituksen keksintökoje -näyttelyssä.
 
Kummiohjelmaan valitaan 3 esi- tai alkuopetusryhmää lisää Uudeltamaalta. Kummipakettiin sisältyy pääsy Tekniikan museoon, toiminnallinen opastus sekä tilausajokuljetukset museolle yhdelle ryhmälle kerrallaan (maksimissaan 30 henkilöä opettajat ja valvojat mukaan lukien).
 
Vierailut toteutetaan 28.3.–30.4.2022 välisenä aikana.
 
Kunnat, joiden alueella toimitaan: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Mäntsälä, Nurmijärvi, Porvoo, Riihimäki, Sipoo, Tuusula, Vantaa, Vihti.
 
Hae kummiluokaksi tästä.
 
Haku on avoinna sunnuntaihin 13.3. klo 16 saakka. Valituille luokille ilmoitetaan valinnasta ja lähetetään varausohjeet sähköpostitse viikon 12 alussa.
 
Tervetuloa oppimaan STEK ry:n ja Tekniikan museon kanssa!
 

Tekniikan Museo logo

Tekniikan museo aukeaa la 5.3. klo 11:30!

Tekniikan museo aukeaa la 5.3.2022 poikkeuksellisesti klo 11:30 normaalin klo 11:00 sijasta yksityistilaisuuden takia. Tervetuloa innovoimaan kanssamme! Yleisöopastus pidetään normaalisti klo 13:00 alkaen.

__

The Museum of Technology opens on Sat 5 March 2022 at 11:30 AM instead of 11 AM due to a private event. We welcome you to innovate with us! The guided tour in our permanent exhibitions will start at 1 PM as per usual.

Tekniikan Museo logo

Varothan katoilta putoavaa lunta ja jäistä pihaa!

Varothan katoiltamme mahdollisesti putoavaa lunta ja jäistä pihaa! Huoltoyhtiömme hoitaa asiaa parhaillaan. Tällä hetkellä Pikasuodatuslaitoksemme (A-halli) ja Energiasalimme (BC-halli) välisellä ajo- ja kävelykujalla on katoilta pudonnutta raivattavaa ja varovaisuutta kannattaa harjoittaa kaikkien kattojen vieressä. Suosittelemme kävelyreitiksi kujan keskiosaa ja muuallakin alueellamme reitin valintaa kauempana kattojen reunoista.
 
Tervetuloa turvallisesti Tekniikan museoon!
 
Tekniikan Museo logo

Pahvimukeista askarreltuja hiihtäjiä

Hiihtolomaviikon hiihtopörriäispajat tulevat!

Pääkaupunkiseudun talvilomaviikolla 21.-27.2. Tekniikan museossa askarrellaan hilpeitä sähköhiihtäjiä keskiviikosta lauantaihin!
 
Hiihtolomatyöpajassa rakennetaan pienoismoottorista ja paristokotelosta pahvimukirunkoon oma, suksilla liikkuva sähköpörriäinen.
 
Pajojen ajankohdat
 
ke 23.2. klo 14-15
to 24.2. klo 14-15
pe 25.2. klo 14-15
la 26.2. klo 14-15
 
Työpajan kesto on n. 1 h, suositusikäraja 8-12 -v. ja työpajamaksu 7€/pörriäinen. Pajaan mahtuu päivittäin max. 20 lasta. Lähtö museon lipunmyynnistä, ei ennakkoilmoittautumista.
 
Vinkki: Tekniikan museon museokaupasta voit ostaa perinteisempiä sähköpörriäisaskartelupaketteja myös mukaan!
 
Tervetuloa Tekniikan museoon!
 
Tekniikan Museo logo

I Love 8-bit -näyttely tuo kotitietokoneiden varhaisvaiheet Tekniikan museoon 16.2.-3.4.2022

Muistatko vielä sen riemun tunteen, kun minuuttien latauksen jälkeen uusi peli käynnistyi ja täytti tietokoneruudun värikkäistä pikseleistä muodostuvilla kuvilla?
 
I love 8-bit on pienoisnäyttely ensimmäisistä kotitietokoneista ja peleistä, joita niillä pelattiin. Näyttely koostuu harrastajan keräämästä laite- ja pelikokonaisuudesta, joka edustaa 1970- ja 80-lukujen suosituimpia tietokoneita. Näyttelyn noin kymmenestä toimintakuntoisesta tietokoneesta osa on yleisön pelattavissa. Pelattavilla laitteilla pääsee aitoon tunnelmaan aina pelin hitaasta latautumisesta pelaamisen riemuun asti.
 
Näyttelyn pohjalla on Tuomo Ryynäsen harrastuksenaan keräämä ja käyttökuntoisena pitämä kokoelma 8bit-teknologian tietokoneita peleineen. Tuomon keräilyharrastus alkoi jo 1980-luvulla ja vähitellen kokoelma on kasvanut laitteiden ja pelien lisäksi myös oheismateriaaleilla, kuten ohjekirjoilla ja mainoksilla. Kokoelmasta on muodostunut myös näyttely, joka muistuttaa digikulttuurin ja tietokonepelaamisen alkuajoista. Tuomo on halunnut mahdollistaa alkuaikojen autenttisen pelikokemuksen myös nykypäivänä, vaikka siitä seuraakin kokoelman huoltotöitä ja rikkoutumisen vaaraa.
 
Näyttely on osa Tekniikan museon yhteisönäyttelyiden sarjaa. Yhteisönäyttelyissä harrastajat, käyttäjät ja tekijät pääsevät kertomaan juuri heille tärkeästä tekniikan osa-alueesta. Tavoite on tuoda näkyväksi tekniikan alojen kirjoa ja niihin liittyvän kiinnostuksen moninaisuutta sekä innostaa ottamaan museotilaa omakseen. 
 
Näyttelyssä on sekä pelattavia koneita että muutama esittelykokonaisuus ja demo. Pelattavien tietokoneiden ja pelien määrä ja kokoonpano voi vaihdella näyttelyn aikana. Jää myös nähtäväksi, onko kasettiasemalta ladattava peli näyttelyssä uhka vai mahdollisuus? Ja kestääkö nykyihmisen kärsivällisyys latausajat tai jumiutuvan kasettiaseman? Toivotamme kaikille kävijöille huumoria, kärsivällisyyttä ja pelien iloa!
 
I Love 8-bit -näyttely on avoinna Tekniikan museon päärakennuksen yhteisönäyttelytilassa 16.2.-3.4.2022 museon aukioloaikojen mukaisesti. Tekniikan museo on avoinna ke, pe-su 11-17 ja to 11-20. Pääsyliput 12/6/0e.
 
Lisätietoja:
 
Tuottaja Riina Linna, riina.linna@tekniikanmuseo.fi, 040 586 6796.

Skip to content