Ajankohtaista

avaamme 30.10.

Tekniikan museo avautuu lauantaina 30.10. koko perheen ilmaispäivällä!

Tekniikan museo avataan uudelleen lauantaina 30.10. klo 11.00 koko perheen ilmaispäivällä! Luvassa on yhdessä tekemistä, jännittäviä seikkailuita museon kummituksen jäljillä, työpajoja, leikkejä ja hyvää mieltä. Julkistamme tarkemman ohjelman pian, joten pysy kuulolla.

 

Suositut Kuolemaa ja kummituksia -kävelykierrokset järjestetään lokakuussa, vaikka museo on muuten suljettu.

 

Laaja lämmitysremontti sulki Tekniikan museon yleisöltä syyskuussa. Vanhan ja oikukkaan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen kaikkiin Kuninkaankartanonsaaren rakennuksiin on ollut suuri projekti, jonka tarkaa kestoa ei aluksi voitu tietää. Nyt remonti on hyvässä vauhdissa ja tiedämme sen valmistuvan lokakuun aikana.

 

Tekniikan museo toimii historiallisissa rakennuksissa Kuninkaankartanonsaarella, jotka rakennettiin Suomen ensimmäisen vedenpuhdistuslaitoksen käyttöön 1870-luvulta alkaen. Rakennukset on saneerattu museokäyttöön 1970- ja 1980-luvuilla. Rakennukset omistaa Helsingin kaupunki, joka myös vastaa käynnissä olevista huoltotöistä.

otsikkoteksti kuvana, koristeellinen

Avauksia Tekniikan museon yhteiskehittämiseen – Koesorvaamo-hankkeen työkirja on julkaistu verkossa

Tiedote 15.9.2021

Museoviraston Ammatillisten museoiden innovatiiviset hankkeet -avustuksella toteutetun Koesorvaamo-hankkeen tavoitteena on ollut saada uusia yleisöjä mukaan kehittämään Tekniikan museosta entistä moniäänisempää ja yleisölähtöisempää toimijaa. Maalis–syyskuussa 2021 toteutetun hankkeen pääpaino oli erilaisille yleisöille suunnatuissa työpajoissa. Pääsimme testaamaan etätyöpajatyöskentelyä tekniikan alan ammattiopiskelijoiden sekä Tekniikan museon kehittämisestä kiinnostuneiden henkilöiden kanssa.

Hankkeen toimintatavoista kertova työkirja Avauksia Tekniikan museon yhteiskehittämiseen – Koesorvaamo-hanke on nyt julkaistu verkossa. Käytännönläheinen opas on suunnattu kaikille yhteiskehittämisestä, vuorovaikutustyöstä sekä osallisuudesta kiinnostuneille lukijoille. Erityisesti julkaisu on laadittu kulttuuri- ja opetusalalla toimivia henkilöitä sekä organisaatioita ajatellen.

Työkirjan löydät täältä: https://tekniikanmuseo.fi/wp-content/uploads/2021/09/Koesorvaamo_tyokirja_saavutettava.pdf

Koesorvaamo-hanke toteutettiin kokeilullisin mielin ja monien epävarmuuksien keskellä, mutta opimme paljon uutta museomme yleisöistä, tekniikan alojen opiskelusta sekä etätyöpajojen toteutuksesta. Saimme myös vahvistusta siitä, mihin suuntaan haluamme jatkossakin kehittää Tekniikan museon toimintaa. Koesorvaamo-hanke toimi lähtölaukauksena entistä monipuolisemmalle yhteistyölle niin uusien kuin vanhojenkin kumppaneidemme kanssa. Työ jatkukoon tästä eteenpäin entistä moniäänisempänä!

 

Lisätietoja:

kumppanuuspäällikkö Saara Klemetti, saara.klemetti (a) tekniikanmuseo.fi, 040 586 8617.

jakoavaimia

Tekniikan museo on suljettu toistaiseksi lämmitysremontista johtuen

Tekniikan museo on suljettu yleisöltä toistaiseksi, koska tiloissa tehdään laajaa lämmitys- ja ilmastointiremonttia. Museon avautumispäivä ei ole vielä varmistunut, mutta remontin tulisi valmistua loppusyksystä. Avautumispäivästä tiedotetaan heti, kun se on mahdollista.

 

Tekniikan museo toimii historiallisissa rakennuksissa Kuninkaankartanonsaarella, jotka rakennettiin Suomen ensimmäisen vedenpuhdistuslaitoksen käyttöön 1870-luvulta alkaen. Rakennukset on saneerattu museokäyttöön 1970- ja 1980-luvuilla. Rakennukset omistaa Helsingin kaupunki, joka myös vastaa käynnissä olevista huoltotöistä.

 

Huoltotöistä johtuen myös museon kokoelmapalvelut ovat suljettu 15.9-29.10.2021.

 

Palveluvarauksiin liittyvissä kysymyksissä voi oll yhteydessä osoitteeseen lipunmyynti@tekniikanmuseo.fi.

Koesorvaamo-hankkeen päätöstapahtuma 9.9. klo 14-16

 

Miltä näyttää Tekniikan museo kone- ja tuotantotekniikan tai LVI-alan opiskelijan silmin? Millaisia ajatuksia oma ala herättää ja miten sitä voidaan esitellä yleisölle museoympäristössä? Miten museota kehitetään aidosti yhdessä ja millainen Tekniikan museo voisi olla vuonna 2030?

 

Tekniikan museon Koesorvaamo-hanke järjesti keväällä 2021 etätyöpajoja, joihin kutsuimme mukaan erityisesti tekniikan alan ammattiopiskelijoita. Halusimme paitsi ideoida museon toimintaa yhdessä, myös kuulla opiskelijoiden arjesta sekä odotuksista työelämää kohtaan. Lisäksi järjestimme kaikille avoimia yleisötyöpajoja, joista saimme monipuolisesti näkemyksiä museon nykyisistä vahvuuksista sekä tulevaisuuden kehitystarpeista.

 

Nyt esittelemme hanketta ja työpajojen satoa kaikille avoimessa lopputapahtumassa, tervetuloa mukaan kuulolle torstaina 9.9. klo 14-16!

 

Iltapäivän aikana puhutaan myös muista Tekniikan museon kumppanuus- ja yhteiskehittämiskuvioista – kenties voimme jakaa vinkkejä puolin ja toisin! Tarjoamme yleisölle tilaisuuden tähän myös matalan kynnyksen työpajassa koko tapahtuman ajan. Lopputapahtuma järjestetään etänä eli yleisö voi seurata stream-lähetystä Tekniikan museon YouTube-kanavalta

https://www.youtube.com/watch?v=za3-mQjB0xE

 

Tapahtuma on maksuton, kaikille avoin eikä vaadi ilmoittautumista. Jos kuitenkin haluat muistutuksen tapahtumasta sähköpostiisi, ilmoittaudu etukäteen täältä  https://forms.gle/ueJZwZMLcPSCHpcf8

 

OHJELMA

klo 14:00-14:10
Alkusanat

Koesorvaamo-hankkeen vuorovaikutussuunnittelija Reetta Nykänen

 

14:10-14:30
Tekniikan museo nyt ja tulevaisuudessa

Tekniikan museon toimitusjohtaja Heini Oikkonen-Kerman

 

14:30-15:15
Koesorvaamo-hanke osana Tekniikan museon kumppanuustyötä

Tekniikan museon kumppanuuspäällikkö Saara Klemetti & Reetta Nykänen

 

15:15-15:45
Monia polkuja yhdessä tekemiseen:

Kokoelmat ja nykydokumentointi

Tekniikan museon va. kokoelmapäällikkö Emilia Västi

 

Yhteisönäyttelyt

Tekniikan museon kumppanuuspäällikkö Saara Klemetti

 

15:45-16
Kommentit, kysymykset ja loppusanat

 

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

 

Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitseva Tekniikan museo on valtakunnallinen tekniikan alan vastuumuseo. Museo on Suomen teollisuuden ja tekniikan alan menneisyyden tallentaja sekä nykyhetken tulkitsija, joka luotaa katseensa tulevaisuuteen. Museoviraston Ammatillisten museoiden innovatiiviset hankkeet –avustuksella toteutetun Koesorvaamo-hankkeen (03-09/2021) tavoitteena on ollut saada uusia yleisöjä mukaan kehittämään Tekniikan museosta entistä moniäänisempää ja yleisölähtöisempää toimijaa.

 

Lisätietoja:

Reetta Nykänen

Vuorovaikutussuunnittelija, Koesorvaamo-hanke

reetta.nykanen@tekniikanmuseo.fi

+358 40 558 9409

 

Lapsiperheiden Sähköiset sunnuntait yhteistyössä STEK ry:n kanssa

Tekniikan museo järjestää syyskaudella 15.8.-19.12. joka sunnuntai lapsiperheille suunnatun, nelituntisen Sähköinen sunnuntai -non-stop -työpajan. 

Sähköinen sunnuntai -pajoissa tutustutaan sähköön, sähkön käyttöön ja sähkön historiaan tutkimisen ja askartelemisen kautta. Jokaisessa pajassa on esillä päivän teemaan liittyvä kokeilupiste, sekä välineet ja ohjeet oman askartelun tekemiseen. Paikalla pajoissa on työpajaohjaaja, joka tarpeen mukaan neuvoo askartelevia perheitä. Työpajan sisältö vaihtuu kuukausittain.

Elo-syyskuun pajoissa tutkitaan hankaussähköä ja askarrellaan pölyhuiskuja. Lokakuun teemana on sähkövaraus, jota todennetaan rakentamalla kompasseja ja elektroskooppeja. Marraskuussa tutustutaan sähkömoottorin toimintaan ja askarrellaan sähköpörriäisiä. Joulukuun pajoissa puolestaan yhdistetään virtapiiri ja kokeillaan, kuinka oman jouluvalokoristeen saa syttymään. 

Vaativuustasoltaan syys-lokakuun teemat soveltuvat parhaiten pienimmille askartelijoille (5-9v) ja marras-joulukuun sisällöt hieman isommille lapsille (9-12v). 

Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan (alle 7v 0€, 7-18v 5€).

Sähköiset sunnuntait toteutetaan yhteistyössä Sähköturvallisuuden ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n kanssa. 

Vanhankaupungin kävelykierroksia elokuussa

Miten Helsingin kaupungin tarina alkoi? Keitä Vanhassakaupungissa asui ja miten siellä elettiin?
Miltä näytti 1500-luvun Helsinki?

Tekniikan museo järjestää elokuussa neljänä peräkkäisenä lauantaina klo 12.00 opastettuja kävelykierroksia Helsingin Vanhassakaupungissa. Kierrokset pidetään 7.8, 14.8, 21.8. ja 28.8.

Kierroksella kuullaan muun muassa Helsingin kuninkaankartanosta, alueen teollisesta toiminnasta ja elinkeinoista, kiivetään Kellomäelle, sekä tutustutaan raatihuoneen, kirkon ja hautausmaan paikkoihin.

Vanhankaupungin kävelykierrokselle lähdetään Tekniikan museon infosta ja kävelykierros päättyy Kustaa Vaasan puistoon. Kierros ei ole esteetön ja vaatii säänmukaiset varusteet. Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia. Emme suosittele kierrosta pienille lapsille. Yhdelle kierrokselle mahtuu 15 osallistujaa.

Kierroksen hinta on 13€. Lippuja voi ostaa Trafiikki-museoiden verkkokaupasta tai museon lipunmyynnistä.  Verkkokaupasta voi ladata kuitin, joka toimii lippuna.

Kävelykierroslippu sisältää sisäänpääsyn Tekniikan museoon.

Piipahda piirtämään Tekniikan viivoja!

Tekniikan museo järjestää 15.7. klo 14-19 non-stop -piirustustyöpajan, jossa tutkitaan tekniikan ja teollisuuden historiaa, mekaniikkaa ja koneiden muotokieltä kuvataiteen keinoin. 

Pajan sisällöt on suunniteltu ensisijaisesti 12-18 -vuotiaille nuorille, mutta myös muut perheenjäsenet ovat illan aikana tervetulleita kokeilemaan piirustustaitojaan. Paja soveltuu niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin piirtäjille. 

Työpajoissa työmenetelminä käytetään lyijykynä-, tussi- ja hiilipiirustusta. Lähtökohtana piirtämiselle ovat Tekniikan museon näyttelyesineet, museorakennukset ja ympäröivä teollisuusperintömaisema. 

Paja on maksuton ja Tekniikan museoon on torstaisin vapaa sisäänpääsy.

P.S. Olethan huomannut nuorille suunnatut Tekniikan viivoja työpajasarjat 12.-14.7. ja 19.-21.7.?
Lisätietoja ja ilmoittautuminen täällä. 

 

Tekniikan ja teollisuuden jälkiä Helsingin pyöräilykartalla

Tervetuloa etsimään tekniikan ja teollisuuden jälkiä fillaroiden!

Oheisesta kartasta löydät 15 helsinkiläistä menneen ajan teollisuuskohdetta, jotka tavoitat hauskasti polkupyöräillen.
Bongaatko menneen teollisuuden jäljet maisemassa?
Lisätietoa kohteista saat avaamalla karttapisteeseen upotetun linkin.

Kokonaisuudessaan reitti on noin 42 kilometrin mittainen, mutta halutessaan kohteiden välille voi suunnitella omat reittinsä. Reitin voi jakaa pienempiin pyrähdyksiin – vaikkapa kahtia, kuten kartassa, tai jopa kolmeen osaan; läntiseen, kantakaupungin alueen kiertävään reittiin, keskiseen, Vanhankaupunginlahden kiertävään lenkkiin ja itäiseen, Vartiokylänlahden ympäristön metsäisissä maastoissa sijaitsevia kohteita kiertävään reittiin. Tällöin pyöräilymatkoista tulee reittisuunnitelmasta riippuen noin 15-20 km.

Reitin kaikki kohteet:

1. Vanhankaupunginlahden vedenpuhdistamo
2. Arabian tehdas
3. Pasilan veturitalli
4. Seurasaaren lammet
5. Töölönlahden sokeritehdas
6. Eläintarhan vesilinna
7. Valtion margariinitehdas
8. Suvilahden kaasukellot
9. Herttoniemen öljysatama
10. Roihuvuoren vesitorni
11. Ramsinniemen kadonnut telakka
12. Vuosaaren satama
13. Mustavuoren kalkkilouhos
14. Vartiokylän kaatopaikka
15. Viikinmäen jätevedenpuhdistamo
16. Paluu Vanhankaupunginlahden vedenpuhdistamolle.

Huomaathan, että reitin neljänteen kohteeseen, Seurasaaren lammille, ei voi pyöräillä perille saakka, vaan pyörä on jätettävä telineeseen mantereelle!

Maksuttomia Tekniikan viivoja -piirustustyöpajoja nuorille heinäkuussa

Tekniikan museo järjestää heinäkuussa viikoilla 28. ja 29. kaksi 12-18 -vuotiaille nuorille suunnattua kolmen päivän kuvataidetyöpajasarjaa, jotka soveltuvat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin piirtäjille. 

Työpajoissa tutkitaan tekniikan ja teollisuuden historiaa, mekaniikkaa ja koneiden muotokieltä kuvataiteen keinoin. Työmenetelminä käytetään lyijykynä-, tussi- ja hiilipiirustusta. Lähtökohtana piirtämiselle ovat Tekniikan museon näyttelyesineet, museorakennukset ja ympäröivä teollisuusperintömaisema. Pajoissa tutustutaan piirtämisen avulla rakennuksiin ja niiden arkkitehtuuriin, rakenteisiin, laitteisiin ja niiden toimintaan.

Työpajat sisältävät ohjauksen ja piirustusvälineet. Työpajasarjat ovat keskenään samansisältöisiä. Pajat ohjaa kuvaamataidon opettaja Anneli Johansson. Pajat ovat osallistujille maksuttomia, mutta vaativat ennakkoilmoittautumisen. Kumpaankin työpajasarjaan mahtuu 15 osallistujaa.

 

Ilmoittaudu mukaan tästä:

Työpajasarja I 12.-14.7. klo 12-15

Työpajasarja III 19.-21.7. klo 12-15

Tekniikan viivoja -työpajasarjat toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Työpajoilla tuetaan nuorten osallistumista taiteeseen, tarjotaan näkökulmia tekniikan ymmärtämiseen ja tarjotaan yhdessä tekemisen mahdollisuuksia museoympäristössä.

 

Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua -näyttely 3.6.-29.8.

Tekniikan museolla avautui 3.6. radioamatöörien rakentamia laitteita esittelevä näyttely Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua. Näyttely syntyi Tekniikan museon ja Suomen Radioamatööriliiton yhteistyönä, eräänlaisena pilottiprojektina. Se on myös osa Suomen Radioamatööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Esillä on reilu nelisenkymmentä itse rakennettua laitetta. Mukana on muun muassa lähettimiä, vastaanottimia, mittalaitteita ja pienikokoisia antenneja. Laitteet edustavat tekniikaltaan eri vuosikymmeniä, uusimmat ovat tämän päivän tekniikkaa. Muutamia laitteita on rakennettu vanhojen rakenteluohjeiden mukaan, tällaisia ovat muun muassa 1920-luvun replikat. Laitteita ovat
näyttelyyn lainanneen niin yksittäiset radioamatöörit kuin radioamatöörikerhotkin.

”Itselle tämä on uudenlainen tapa tehdä näyttelyä, eikä vain minulle, vaan myös koko Tekniikan museolle”, tuottaja Riina Linna Tekniikan museolta sanoo. ”Tietenkin museot ovat hyödyntäneet
asiantuntijoita iät ja ajat näyttelyjä tehdessä, mutta tässä näyttelyprojektissa Tekniikan museon tavoitteena on ollut tarjota tila ja puitteet näyttelylle sekä ohjata tiimiä prosessin eri vaiheissa”, hän jatkaa.

Kyseessä onkin ollut eräänlainen pilottiprojekti, jossa Linna on ollut mukana näyttelyn rakentamisen asiantuntijana. Suomen Radioamatööriliiton puolelta projektiin ovat osallistuneet
muun muassa Heikki Lempola ja Merja Koivaara. Näyttelyn konsepti, esineiden ryhmittelyn perusidea ja tekstit ovat radioamatöörien laatimia. Lempola on vastannut näyttelyesineiden hankkimisesta ja yhteydenpidosta esineiden lainaajien kanssa. Hän on itsekin aktiivinen rakentelija ja on aiemmin järjestänyt itse rakennettujen laitteiden näyttelyitä Suomen Radioamatööriliiton omiin tapahtumiin.

Näyttelyä on suunniteltu viime syksystä lähtien, lähinnä etäkokouksin. Ennen yhteydenottoa Tekniikan museoon Suomen Radioamatööriliitossa kaavailtiin vain muutaman päivän pituista
näyttelyä ja pohdittiin missä se voitaisiin järjestää. ”On hienoa, että näyttely on esillä näin pitkään ja se on ammattitaitoisesti toteutettu. Tämä oli loistava ratkaisu”, Merja Koivaara toteaa nyt.

Suomen Radioamatööriliitto (SRAL) on radioamatöörien valtakunnallinen keskusjärjestö. Liitolla on jäseniä noin 3500 ja jäsenkerhoja ympäri Suomea. Liitto järjestää koulutusta, radiokilpailuja ja tapahtumia sekä julkaisee omaa lehteä ja kirjallisuutta. Liitto tekee yhteistyötä Liikenne- ja viestintäviraston kanssa radioamatöörimääräyksiin, -taajuuksiin ja -tutkintoihin liittyvissä asioissa sekä vastaa radioamatööritutkintojen järjestämisestä Suomessa. SRAL on mukana myös kansainvälisen radioamatööriunionin, IARU, toiminnassa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Merja Koivaara, näyttelytiimin jäsen, 050 569 2298
Suomen Radioamatööriliitto ry.

Heikki Lempola, näyttelytiimin jäsen, oh2bgx (a) sral.fi
Suomen Radioamatööriliitto ry

Skip to content