Mediataitoviikon livelähetykset

• Tämä tapahtuma on mennyt.

Mediataitoviikon livelähetykset

8.2.2021 @ 10:00 - 13:15

Olohuone, jossa 90-luvun kalusteita ja tv.

Tekniikan museo osallistuu Mediataitoviikkoon maanantaina 8.2. kahdella viestintäteemaisella livelähetyksellä. Noin 15 minuutin mittaiset livelähetykset on suunniteltu johdantoteemoiksi erityisesti alakoulun yläluokkien ja yläkoulujen opetukseen. Livelähetyksiä voi seurata Tekniikan museon facebook-sivuilla. Lähetykset tallennetaan ja ne ovat katseltavissa myös myöhemmin.

Lähetysten ajankohdat ja teemat:

Ma 8.2. klo 10 Koti ja viestintätekniikan muutos

Millaista viestintätekniikkaa kotoa löytyy ja miten se on aikojen kuluessa muuttunut?

Koti ei edusta vain yhtä aikakautta, vaan uudet laitteet asettuvat olohuoneissa vanhempien medialaitteiden rinnalle. Viestintäteknologian kehittyminen on eri aikoina vaikuttanut arkeen ja sen sujuvuuteen ja toiminut ihmisten yhdistäjinä: sen kautta maailma avautunut ja toisaalta tullut suoraan kotisohvalle.

Linkki lähetykseen: https://www.facebook.com/events/874696640026214/

Halutessasi voit jatkaa teeman parissa työskentelyä jatko-tehtävän avulla:

Kodin viestintälaitteet kertovat esimerkiksi siitä, miten ihmisten tarpeet, vapaa-ajan vietto ja arki ovat muuttuneet.

Tutki oman kotisi teknisiä laitteita.

A) Mitkä laitteet ovat uusia, mitkä vanhoja? Onko jotain, mikä on säilynyt läpi vuosikymmenten? Onko jotain, mikä on katoamassa tai jo kadonnut? Näyttävätkö laitteet esimerkiksi mummolassa erilaisilta?

B) Pohdi, miten viestintälaitteiden tai jonkin yksittäisen laitteen kehitys on muuttanut arkielämää!

Ma 8.2. klo 13 Mobiilitekniikka ja sen merkitykset

Mitä kaikkea on mobiilitekniikka ja millaisia merkityksiä siihen liittyy?

Eräs suuri viestintään liittyvä unelma on aina ollut unelma mobiiliudesta: ”Missä ja milloin vain” -unelmointi liittyy moneen tekniseen kehitysaskeleeseen. Mobiilitekniikka avaa väyliä uudentyyppiseen kommunikaatioon ja sen kehityksellä on valtava merkitys muun muassa tiedonsiirrolle, työn liikkuvuudelle, paikantamiselle ja viihteen kuluttamiselle

Linkki lähetykseen: https://www.facebook.com/events/1290242287976846/

Halutessasi voit jatkaa teeman parissa työskentelyä jatko-tehtävän avulla:

Yksi suuria viestintään liittyneitä unelmia on  unelma siitä, että voisi jutella kaukana asuvan kaverin kanssa, tehdä töitä tai pelata pelejä missä vain. Mainoksissa myydään mukana kannettavien laitteiden ohella mielikuvaa elämäntavasta.

Tutkikaa eri aikakausien viestintämainoksia, esimerkiksi:
Sony Walkman (70-luku)
Mobira Cityman & Talkman (80-luku)
Game boy (90-luku)
Nokia communicator (90-luku)
iPod (2000-luku)

A) Katsokaa kuvia ja pohtikaa, mitä mainoksilla halutaan myydä. Miten kannettava viestintätekniikka on vaikuttanut elämään?

B) Jos haluaisitte myydä uusimman älypuhelimen kaverillenne, millaisen mainoksen tekisitte? Mitä asioita käyttäisitte mainoksessa?

Päivämäärä:
8.2.2021