Aukioloajat:
to 9.00 - 19.00
la-su 11.00 - 17.00

Opi museossa -viikon livelähetykset

• Tämä tapahtuma on mennyt.

Opi museossa -viikon livelähetykset

3.10.2019 @ 10:00 - 10:30

Tule tutustumaan Tekniikan museoon omasta luokastasi käsin!

Tekniikan museo järjestää Opi museossa -viikolla kaksi livelähetystä ilmastonmuutokseen liittyvistä teemoista.

Noin 15 minuutin mittaiset livelähetykset on suunniteltu johdantoteemoiksi koulujen opetukseen. Molempiin teemoihin on saatavilla myös jatkotehtävä, jota voi hyödyntää opetuksessa. Lähetysten seuraaminen on maksutonta.

Lähetysten ajankohdat ja teemat:

• Tiistai 1.10. klo 10: Ilmastontutkimuksen tekniikkaa
  • Torstai 3.10. klo 10: Kiertotalous ja ilmastonmuutos

Livelähetyksiä voi seurata suorana Tekniikan museon facebook-sivulla osoitteessa www.facebook.com/tekniikanmuseo. Teemaan liittyviä kysymyksiä voi esittää chatin välityksellä. Lähetykset tallentuvat samalle sivulle, joten ne ovat katseltavissa myös jälkikäteen.

Livelähetys I: Ilmastontutkimuksen tekniikkaa

Lähetyksessä perehdytään siihen, millaisia asioita ilmastosta tutkitaan ja millaista tekniikkaa tutkimiseen käytetään.

Jatkotehtävä: Tarkkaile tuulta!

Pitäkää tuulipäiväkirjaa ja selvittäkää viirin tai tuulipussin avulla tuulen suunta. Hyvät ohjeet päiväkirjaan ja tuulipussin tekoon löytyvät esim. täältä.

Livelähetys II: Kiertotalous ja ilmastonmuutos

Lähetyksessä opitaan, mistä kierrätys Suomessa sai alkunsa ja pohditaan, millaisia vaikutuksia kiertotaloudella on ilmastonmuutokseen.

Jatkotehtävä: Kierrätysleikki

Monia materiaaleja voidaan käyttää uudelleen. Kotona kerätään yleensä seka- ja biojätteen ohella pahvia, paperia, lasia ja metallia – ja yhä useammin myös muovit lajitellaan erilleen.

Oppilaat lajitellaan erilaisiin kierrätettäviin materiaaleihin vaatteiden värien perusteella. Jokaista jätelajia vastaa liike, jota oppilaat toistavat, kunnes kaikki on lajiteltu. Leikin ohjaajaa, liikkeitä ja jätelajeja voi vaihtaa ja lisätä tarpeen mukaan.

• Kaikki joilla on päällään eniten sinistä tai vaaleansinistä väriä, ovat lasia ja tekevät kyykkyyn-ylös -liikettä
  • Kaikki joilla on päällään eniten punaista tai vaaleanpunaista ovat metalleja ja seisovat vaaka-asennossa yhdellä jalalla
  • Kaikki joilla on päällään eniten keltaista ovat paperia ja käyvät selälleen lattialle – ja nousevat ylös
  • Kaikki, joilla on päällään eniten harmaata, ovat pahvia ja menevät mahalleen lattialle – ja nousevat ylös
  • Kaikki, joilla on päällään eniten mustaa ovat muovia ja pääsevät hyppimään x-hyppyjä.
  • Kaikki, joilla on päällään eniten vihreää ovat biojätettä nostavat kädet ylös ja heiluttelevat niitä puolelta toiselle
  • Ne jotka eivät kuulu mihinkään edellisistä, ovat sekajätteitä ja pyörivät paikoillaan itsensä ympäri.

Lisää kiertotaloudesta voi oppia myös vaikkapa pelaamalla Sitran sivuille koottuja kiertotalouspelejä.

Päivämäärä:
3.10.2019