Sähköinen sunnuntai -työpaja: Turbiineja ja tuulihyrriä

• Tämä tapahtuma on mennyt.

Sähköinen sunnuntai -työpaja: Turbiineja ja tuulihyrriä

4.9.2022 @ 12:00 - 16:00

|Toistuva Tapahtuma (Katso kaikki)

An event every week that begins at 12:00 on sunnuntai, repeating until 25.9.2022

Tekniikan museon ulkopuolella aurinkoisessa säässä käsi pitelee itse askarreltua tuulihyrrää.

Tekniikan museo järjestää syyskaudella 14.8.-18.12.2022 joka sunnuntai lapsiperheille suunnatun Sähköinen sunnuntai -työpajan. Non-stop -periaatteella toimiva paja on avoinna klo 12-16.

Sähköinen sunnuntai -pajoissa tutustutaan sähköön, sähkön käyttöön ja sähkön historiaan tutkimisen ja askartelemisen kautta. Työpajaohjaaja neuvoo tarpeen mukaan askartelevia perheitä ja askartelun voi suorittaa myös itsenäisesti. Työpajan sisältö vaihtuu syksyn aikana neljä kertaa.

Elo-syyskuun pajoissa tutkitaan liikkeen muuttamista sähköksi ja askarrellaan tuulihyrriä. Lokakuun teemana on sähköenergian muuttaminen liike-energiaksi. Työpajassa tutkitaan sähkömoottorin toimintaperiaatetta ja rakennetaan sähkömoottoria hyödyntävät tussirobotit. Marraskuussa tutustutaan robottien toimintaan ja ohjelmoidaan Beebot-robotteja. Joulukuun pajoissa tutkitaan kuinka kytkin toimii sekä miten ledejä kytketään virtapiiriksi ja askarrellaan valotähti joulukoristeeksi.

Työpajat soveltuvat kaikenikäisille lapsille. Vaativuustasoltaan syys-marraskuun teemat soveltuvat parhaiten pienimmille askartelijoille (n. 5-9 -v.) ja joulukuun sisällöt hieman isommille lapsille (n. 9-12 -v.).

Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan (alle 7-v. 0 €, 7-18 -v. 6 €).

Sähköiset sunnuntait toteutetaan yhteistyössä Sähköturvallisuuden ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n kanssa.

Tule oppimaan sähköstä hauskasti ja turvallisesti omien käsien kautta!

Turbiineja ja tuulihyrriä (elo-syyskuu)

Tuulivoima on tuulen liike-energian muuntamista sähköksi yleensä pyörivien turbiinilapojen välityksellä. Tuuliturbiinia pyörittää tuulen eli virtaavan ilman liike-energia. Turbiinissa virtaus muuntuu pyörimisenergiaksi eli mekaaniseksi energiaksi. Turbiiniin kiinnitetyllä akselilla voidaan pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria. Tuulivoimalat tuottavat noin 10% Suomessa kulutetusta sähköstä. Työpajassa valmistamme omat tuuliturbiinit eli tuulihyrrät.

Tekniikan museon logo

Päivämäärä: