Yhteisönäyttelyt: Voimaradio

Yhteisönäyttelyt: Voimaradio

7.8.2022

|Toistuva Tapahtuma (Katso kaikki)

An event every day that begins at 00:00, repeating until 28.8.2022

Voimaradio Oy oli suomalaisen äänentoistoalan keksijä-uranuurtaja Tapio Matti Köykän (1911-1994) luomus. Kuuluisaksi Köykkä tuli 1960-luvulla kehittämästään Ortoperspekta-stereojärjestelmästä, jota voidaan pitää maailman ensimmäisenä kotitalouksiin tarkoitettuna surround- eli monikanavaisen tilaäänen kehittäjänä.

Tekniikan museossa 19.5.-28.8.2022 esillä olevan näyttelyn ytimenä on useilta harrastajilta kerätty 20-30 esineen kokoelma Voimaradio Oy:n äänentoistolaitteita. Näyttelyyn on myös toteutettu äänimaailma Köykän Ortoperspekta-järjestelmää hyödyntäen. Ääniteoksen ovat tehneet Tapani Rinne ja Juha Mäki-Patola.

Erilaisia piirustuksia, toimintakaaviota ja patentteja sekä täydennystä Köykän elämäntarinaan on kaivettu erilaisista käänteistä ja arkistoista tätä näyttelyä varten. Monessa mukana ollut keksijä Köykkä on jäänyt verrattain tuntemattomaksi ja hänet tunnetaan lähinnä hifiharrastajien piireissä. Näyttelyn myötä Köykkä tulee tutummaksi suurelle yleisölle ja kenties Köykän elämän ja työn tarinat täydentyvät.

Voimaradio-näyttely on osa Tekniikan museon yhteisönäyttelyiden sarjaa, jossa eri alojen harrastajat, ammattilaiset ja innostuneet tekniikan tuntijat pääsevät itse tekemään näyttelyitä museoon ja kertomaan juuri heille tärkeästä tekniikan osa-alueesta. Näyttelyn ovat ideoineet ja toteuttaneet museon tuella harrastajat, jotka ovat keräilleet Köykän laitteita sekä kiinnostuneet Voimaradio Oy:n perustajan Tapio Köykän elämäntyöstä ja -tarinasta.

Yhteisönäyttelyiden tavoite on tuoda näkyväksi tekniikan alojen kirjoa ja niihin liittyvän kiinnostuksen moninaisuutta sekä innostaa ottamaan museotilaa omakseen.