Aukioloajat:
ti, ke, pe - su 11.00 - 17.00
to 11.00 - 19.00

Yksinkertaiset koneet -livelähetykset opetukseen

• Tämä tapahtuma on mennyt.

Yksinkertaiset koneet -livelähetykset opetukseen

30.3.2020 @ 10:00 - 6.4.2020 @ 10:15

Kuvat lapsesta tutkimassa näyttelykohdetta ja pahvista rakennetusta kampikoneesta.

Tule tutustumaan tekniikan ilmiöihin virtuaalisesti!

Tekniikan museo järjestää maalis-huhtikuussa kaksi livelähetystä, joiden teemoina ovat Yksinkertaiset koneet.
Noin 15 minuutin mittaiset livelähetykset on suunniteltu johdantoteemoiksi alakoulujen opetukseen. Molempiin teemoihin on saatavilla myös jatkotehtävä. Lähetysten seuraaminen on maksutonta.

Lähetysten ajankohdat ja teemat:

Maanantai 30.3. klo 10: Vivut ja kiilat
Maanantai 6.4. klo 10: Pyörät, väkipyörät ja hammasrattaat

Livelähetyksiä voi seurata suorana Tekniikan museon facebook-sivulla osoitteessa www.facebook.com/tekniikanmuseo. Lähetykset tallentuvat samalle sivulle, josta ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen.

Livelähetys I: Vivut ja kiilat

Lähetyksessä tutustutaan kahteen yksinkertaiseen koneeseen: vipuun ja kiilaan. Mitä ne ovat, mistä kaikkialta niitä löytyy ja mihin niitä tarvitaan?

Jatkotehtävä: Etsi vivut ja kiilat!

Etsikää lähiympäristöstä, esim. omasta huoneesta/kotoa/luokasta, kaikki vivut ja kiilat. Kirjatkaa ylös tai piirtäkää:

Montako löysitte?
Minkä laitteen osina ne olivat?
Mikä niiden käyttötarkoitus oli?

Livelähetys II: Pyörät, väkipyörät ja hammasrattaat

Lähetyksessä jatketaan yksinkertaisten koneiden teemaa tutustumalla pyörään ja sen sovellutuksiin: hihna- ja väkipyöriin, sekä hammasrattaaseen. Miten ne toimivat ja mistä niitä voi löytää?

Jatkotehtävä: Askartele hihnapyöriä!

Askartele kaksi hihnapyörää kuudesta pahvikiekosta:

– Piirrä ja leikkaa vahvasta pahvista neljä samankokoista isoa kiekkoa esim. mukin suun avulla, ja kaksi samankokoista pienempää kiekkoa esim. mukin pohjan avulla
– Liimaa valmiit pienet kiekot isojen kiekkojen väliin niin että muodostuu kaksi pyörää, joiden keskellä kulkee matalampi ura.
– Kiinnitä valmiit hihnapyörät tukevaan aluspahviin haaraniiteillä. Mikäli haaraniittejä ei ole saatavilla, voi niitin korvata esim. rautalangalla, joka pujotetaan pahvikerrosten läpi ja jonka päät taitellaan solmuille.
– Solmi lanka kireälle tai venytä kuminauha kiekkojen välille.
– Koristele haluamallasi tavalla ja kokeile, kuinka hihnapyörä pyörii!

Alkaa:
30.3.2020 @ 10:00