I Love 8-bit -näyttely tuo kotitietokoneiden varhaisvaiheet Tekniikan museoon 16.2.-3.4.2022

Muistatko vielä sen riemun tunteen, kun minuuttien latauksen jälkeen uusi peli käynnistyi ja täytti tietokoneruudun värikkäistä pikseleistä muodostuvilla kuvilla?

I love 8-bit on pienoisnäyttely ensimmäisistä kotitietokoneista ja peleistä, joita niillä pelattiin. Näyttely koostuu harrastajan keräämästä laite- ja pelikokonaisuudesta, joka edustaa 1970- ja 80-lukujen suosituimpia tietokoneita. Näyttelyn noin kymmenestä toimintakuntoisesta tietokoneesta osa on yleisön pelattavissa. Pelattavilla laitteilla pääsee aitoon tunnelmaan aina pelin hitaasta latautumisesta pelaamisen riemuun asti.

Näyttelyn pohjalla on Tuomo Ryynäsen harrastuksenaan keräämä ja käyttökuntoisena pitämä kokoelma 8bit-teknologian tietokoneita peleineen. Tuomon keräilyharrastus alkoi jo 1980-luvulla ja vähitellen kokoelma on kasvanut laitteiden ja pelien lisäksi myös oheismateriaaleilla, kuten ohjekirjoilla ja mainoksilla. Kokoelmasta on muodostunut myös näyttely, joka muistuttaa digikulttuurin ja tietokonepelaamisen alkuajoista. Tuomo on halunnut mahdollistaa alkuaikojen autenttisen pelikokemuksen myös nykypäivänä, vaikka siitä seuraakin kokoelman huoltotöitä ja rikkoutumisen vaaraa.

Näyttely on osa Tekniikan museon yhteisönäyttelyiden sarjaa. Yhteisönäyttelyissä harrastajat, käyttäjät ja tekijät pääsevät kertomaan juuri heille tärkeästä tekniikan osa-alueesta. Tavoite on tuoda näkyväksi tekniikan alojen kirjoa ja niihin liittyvän kiinnostuksen moninaisuutta sekä innostaa ottamaan museotilaa omakseen.

Näyttelyssä on sekä pelattavia koneita että muutama esittelykokonaisuus ja demo. Pelattavien tietokoneiden ja pelien määrä ja kokoonpano voi vaihdella näyttelyn aikana. Jää myös nähtäväksi, onko kasettiasemalta ladattava peli näyttelyssä uhka vai mahdollisuus? Ja kestääkö nykyihmisen kärsivällisyys latausajat tai jumiutuvan kasettiaseman? Toivotamme kaikille kävijöille huumoria, kärsivällisyyttä ja pelien iloa!

I Love 8-bit -näyttely on avoinna Tekniikan museon päärakennuksen yhteisönäyttelytilassa 16.2.-3.4.2022 museon aukioloaikojen mukaisesti. Tekniikan museo on avoinna ke, pe-su 11-17 ja to 11-20. Pääsyliput 12/6/0e.

Lisätietoja:

Tuottaja Riina Linna, riina.linna@tekniikanmuseo.fi, 040 586 6796.