Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua -näyttely 3.6.-29.8.

Tekniikan museolla avautui 3.6. radioamatöörien rakentamia laitteita esittelevä näyttely Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua. Näyttely syntyi Tekniikan museon ja Suomen Radioamatööriliiton yhteistyönä, eräänlaisena pilottiprojektina. Se on myös osa Suomen Radioamatööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Esillä on reilu nelisenkymmentä itse rakennettua laitetta. Mukana on muun muassa lähettimiä, vastaanottimia, mittalaitteita ja pienikokoisia antenneja. Laitteet edustavat tekniikaltaan eri vuosikymmeniä, uusimmat ovat tämän päivän tekniikkaa. Muutamia laitteita on rakennettu vanhojen rakenteluohjeiden mukaan, tällaisia ovat muun muassa 1920-luvun replikat. Laitteita ovat
näyttelyyn lainanneen niin yksittäiset radioamatöörit kuin radioamatöörikerhotkin.

”Itselle tämä on uudenlainen tapa tehdä näyttelyä, eikä vain minulle, vaan myös koko Tekniikan museolle”, tuottaja Riina Linna Tekniikan museolta sanoo. ”Tietenkin museot ovat hyödyntäneet
asiantuntijoita iät ja ajat näyttelyjä tehdessä, mutta tässä näyttelyprojektissa Tekniikan museon tavoitteena on ollut tarjota tila ja puitteet näyttelylle sekä ohjata tiimiä prosessin eri vaiheissa”, hän jatkaa.

Kyseessä onkin ollut eräänlainen pilottiprojekti, jossa Linna on ollut mukana näyttelyn rakentamisen asiantuntijana. Suomen Radioamatööriliiton puolelta projektiin ovat osallistuneet
muun muassa Heikki Lempola ja Merja Koivaara. Näyttelyn konsepti, esineiden ryhmittelyn perusidea ja tekstit ovat radioamatöörien laatimia. Lempola on vastannut näyttelyesineiden hankkimisesta ja yhteydenpidosta esineiden lainaajien kanssa. Hän on itsekin aktiivinen rakentelija ja on aiemmin järjestänyt itse rakennettujen laitteiden näyttelyitä Suomen Radioamatööriliiton omiin tapahtumiin.

Näyttelyä on suunniteltu viime syksystä lähtien, lähinnä etäkokouksin. Ennen yhteydenottoa Tekniikan museoon Suomen Radioamatööriliitossa kaavailtiin vain muutaman päivän pituista
näyttelyä ja pohdittiin missä se voitaisiin järjestää. ”On hienoa, että näyttely on esillä näin pitkään ja se on ammattitaitoisesti toteutettu. Tämä oli loistava ratkaisu”, Merja Koivaara toteaa nyt.

Suomen Radioamatööriliitto (SRAL) on radioamatöörien valtakunnallinen keskusjärjestö. Liitolla on jäseniä noin 3500 ja jäsenkerhoja ympäri Suomea. Liitto järjestää koulutusta, radiokilpailuja ja tapahtumia sekä julkaisee omaa lehteä ja kirjallisuutta. Liitto tekee yhteistyötä Liikenne- ja viestintäviraston kanssa radioamatöörimääräyksiin, -taajuuksiin ja -tutkintoihin liittyvissä asioissa sekä vastaa radioamatööritutkintojen järjestämisestä Suomessa. SRAL on mukana myös kansainvälisen radioamatööriunionin, IARU, toiminnassa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Merja Koivaara, näyttelytiimin jäsen, 050 569 2298