Kokoelmat

Löydä tekniikan tarinoita arjen itsestäänselvyyksien taustalta ja ihmettele pienen keksinnön maailmanlaajuista vaikutusta!

 

Vesihuolto, sähköistyminen, maanmittaustekniikka, viestintätekniikka ja eri teollisuuden alojen kehitys kertovat kaikki tarinaa siitä, kuinka tekniikka on vaikuttanut arkeemme.

 

Kokoelmissamme on esineitä, valokuvia, arkistoaineistoa ja kirjoja. Voit tutustua Tekniikan museon kokoelmiin museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n kokoelmakartassa ja kokoelmiemme digitoituun osaan Finna-hakupalvelussa.

 

Lisätietoa Tekniikan museon kokoelmista ja esimerkiksi lahjoituksia ja lainoja koskevista periaatteista löydät Tekniikan museon kokoelmapoliittisesta ohjelmasta.

Kokoelmatiedustelut, kuvatilaukset ja lainat

Koskipa kysymyksesi kokoelmiemme sisältöä, mahdollista lainaa tai tutkijakäyntiä, kokoelmatiimimme tavoittaa parhaiten lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kokoelmatiedustelut@tekniikanmuseo.fi

 

Museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen Finna-hakupalvelu toimii tukenamme kokoelmapalveluissa. Etenkin kuvatiedustelujen ja esinelainojen sujuvoittamiseksi suosittelemme tutustumaan etukäteen digitoituihin aineistoihin kohdistamalla haun Finnassa julkaistuihin Tekniikan museon kokoelmiin. Kokoelmiimme kuuluvia esineitä ja kuvia koskevat kysymykset ohjautuvat meille myös Finnan palautelomakkeen kautta.

 

Julkaistujen kuvien ja esineiden määrä Finnassa kasvaa digitoinnin edetessä, mutta toistaiseksi nähtävillä on vain pieni osa. Kokonaiskuvan Tekniikan museon kokoelmien sisällöistä saat tutustumalla kokoelmakarttaan

 

Kokoelmalainoja koskevat periaatteet löydät Tekniikan museon kokoelmapoliittisesta ohjelmasta ja kokoelmapalveluiden hinnat hinnastostamme alla.

 

Tekniikan museon kokoelmapalveluiden hinnasto (pdf)

Lahjoitukset kokoelmiin

Kartutamme kokoelmiamme erityisesti suomalaisiin keksintöihin, teollisuuteen ja teknologioihin liittyvillä esineillä ja kuvilla (myös digikuvilla) ja muulla aineistolla. Olemme erityisen kiinnostuneita lähimenneisyyden ja nykyhetken ilmiöistä. Teemme yhteistyötä keskeisen suomalaisen teknologiaperinnön tallentamisessa yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa, mutta lahjoitustarjouksen voi tehdä myös yksityishenkilönä. Hyvät taustatiedot tallennusvaiheessa ovat vähintään yhtä tärkeät kuin museon kokoelmaan tallennettava esine tai kuva.

 

Jos harkitset lahjoitusta Tekniikan museon kokoelmiin, lähetä vapaamuotoinen lahjoitustarjous sähköpostilla osoitteeseen kokoelmatiedustelut@tekniikanmuseo.fi. Liitä viestiisi kuva esineestä, yhteystietosi ja mahdollisimman kattavat taustatiedot tarjouksen käsittelyn sujuvoittamiseksi. Kokoelma-asiantuntijamme ottavat tarjouksen käsittelyyn ja palaavat asiaan mahdollisimman pian. 

 

Lahjoitustarjouksen käsittely edellyttää, että saamme tarjotusta esineestä tai aineistosta riittävät tiedot, ja että tarjottavat objektit on selkeästi yksilöity. Käsittelemme yksittäisiä lahjoitustarjouksia osana maksuttomia kokoelmapalveluita. Suurempien kokonaisuuksien arvioinnista sovimme tarvittaessa erikseen. 

 

Huomaathan, että esimerkiksi kotitaloustekniikan kokoelmaa ja konttorikonekokoelmaamme emme tällä erää kartuta. Arkistoaineistoa ja kirjoja otamme tällä hetkellä vastaan hyvin rajatusti, lähinnä esine- ja kuvalahjoitusten oheisaineistona. 

 

Lahjoittaminen edellyttää aina ennakkoon sopimista. Museon kokoelmat käsittävät lähes 19 000 esinettä ja runsaasti kuva- ja arkistomateriaalia, minkä vuoksi otamme vastaan vain osan tarjotuista lahjoituksista. Museot tekevät yhteistyötä jakamalla tallennusvastuita. Tekniikan museo osallistuu valtakunnalliseen museoiden TAKO tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkoston toimintaan. 

 

Vinkkejä lahjoitustarjouksen laatimiseen (pdf)

 

Lisätietoja:

 

kokoelmatiedustelut@tekniikanmuseo.fi

 

Emilia Västi
Kokoelmapäällikkö
040 586 7014

Tekniikan Museo - workpartner

Nykydokumentointi ja kokoelmapalvelut yrityksille

Museot tallentavat menneisyyden ilmiöiden lisäksi myös käsillä olevan hetken ja ajan ilmiöitä – sitä kutsutaan nykydokumentoinniksi. Nykydokumentoinnin kohteina voivat olla arkiset ilmiöt, esimerkiksi sosiaalinen media tai jokin paljon mediakiinnostusta herättävä aihe, kuten asioiden internet. Kohteena voi olla esimerkiksi kotimainen teknologiayritys tai vaikkapa voimalaitos tai vedenpuhdistamo. Nykydokumentointityötä tehdään usein monen museon TAKO-yhteistyönä.

 

Tarjoamme asiantuntemustamme myös yritysten ja yhteisöjen käyttöön. Teemme neuvontatyötä ja räätälöimme erikseen hinnoiteltavat hankkeet yritysten ja yhteisöjen teknologiaperinnön tai teollisen kulttuuriperinnön tunnistamiseksi, tallentamiseksi ja säilyttämiseksi.

 

Lisätietoja:

 

Emilia Västi
Kokoelmapäällikkö
emilia.vasti@tekniikanmuseo.fi
040 586 7014

 

Kumppanuus- ja yritysyhteistyöasioissa voit olla yhteydessä myös toimitusjohtaja Heini Oikkonen-Kermaniin:

 

Heini Oikkonen-Kerman

Toimitusjohtaja

heini.oikkonen-kerman@tekniikanmuseo.fi

p. 040 653 8152

Tekniikan Museo - Enevo Oy:n nykydokumentointi 2016
Skip to content