Mikä tekninen keksintö tuo vapautta elämääsi?

Kannettava tietokone ja kännykkä pöydällä, päällä teksti Oletko sinäkin vapaudentallentaja?

Mikä tekninen keksintö tuo vapautta elämääsi?

Mitä on vapaus? Entä millaista vapautta tekniikka meille mahdollistaa? Elämme monitasoisen vapauskeskustelun aikaa: koronapandemian tuomat rajoitukset supistivat vapauttamme, mutta samalla ne loivat monen arkeen paikasta vapaalle etätyöskentelylle uudenlaiset edellytykset. Sananvapauskysymykset puhututtavat sekä kansainvälisesti että kansallisesti, ja maailmanpoliittinen kenttä määrittää vapauden käsitteitä uudelleen kiihtyvällä tahdilla. Teknologia ja sen suhde vapauteen ottaa jatkuvasti uusia muotoja: esimerkiksi ilmastonmuutosta ajatellessa kehittyvä tekniikka saattaa näyttäytyä sekä uhkakuvana että vapautena unelmoida paremmasta tulevaisuudessa. Tekniikka saattaa mahdollistaa matkustamisen kaukaisiin paikkoihin tai rakkaiden tapaamisen omalta kotisohvalta käsin. Lopulta jokaisen arjessa vapauden ja tekniikan suhde on ainutlaatuinen.

Vapauden käsitettä ja sen suhdetta tekniikkaan pohditaankin Tekniikan museolla perjantaina 16.9. sekä verkossa 13.9.-25.9. välisenä aikana. Museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO on kutsunut kaikki suomalaiset museot mukaan nykydokumentointitempaukseen, jonka teemana tänä vuonna on vapaus.

Nykydokumentoinnilla tarkoitetaan nykypäivän ilmiöiden ja lähihistorian tallentamista museoiden kokoelmiin. Kokoelmiin voidaan tallettaa esimerkiksi valokuvia, esineitä, haastatteluita tai vaikkapa videoita. Kohteena saattaa olla esimerkiksi arkiset tavat ja konkreettiset esineet, tai yhtä lailla jokin abstraktimpi ilmiö. Nykydokumentoinnin avulla meidän aikamme tallentuu tuleville sukupolville ja liittyy osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme.

Tekniikan museo päätti osallistua nykydokumentointitempaukseen kysymällä: mikä tekninen keksintö tuo elämääsi vapautta? Pohdimme suhdettamme tekniikkaan ja vapauteen tallentamalla aiheeseen liittyviä kertomuksia ja valokuvia.

Juuri sinun panoksesi tempaukseen on tärkeä, sillä tempauksessa tallennettavaa aineistoa voidaan käyttää laajasti museokäytössä. Aineisto saattaa näkyä esimerkiksi näyttelyissä, opetuksessa, julkaisuissa tai tutkimuksissa. Osallistumalla olet yksi vapaudentallentajista ja jätät oman panoksesi yhteisen kulttuuriperintömme hyväksi: kerrot tuleville sukupolville, millaista aikaa elämme juuri nyt ja tässä.

Osallistumaan pääset helposti täyttämällä verkossa lomakkeen 13.9.-25.9. välisenä aikana tai saapumalla paikan päälle Tekniikan museolle tallennuspäivänä perjantaina 16.9. kello 14.00-17.00.

Lomakkeen linkki: https://forms.gle/c1xNRwNjMagermzz5

Kiitos, kun olet mukana.

Lisätietoja Tekniikan museon tempauksesta antaa:
Tutkija Laura Salervo
laura.salervo@tekniikanmuseo.fi