Tekniikan museo on ikkuna suomalaisen tekniikan ja teollistumisen historiaan. Museon kokoelmiin on tallennettu kertomus Suomen tiestä agraariyhteiskunnasta globaaliksi teknologia-alan toimijaksi.
Tekniikan museo sijaitsee historiallisella Kuninkaankartanonsaarella Helsingin Vanhankaupungin tuntumassa. Tänne Vantaanjoen suulle Kustaa Vaasa perusti vuonna 1550 sekä Helsingin kaupungin että kuninkaankartanon.
Nykyisissä museorakennuksissa toimi Suomen ensimmäinen vesilaitos vuodesta 1876 aina 1960-luvun lopulle ja sen toiminta on voimakkaasti muokannut saaren ympäristöä. Vesilaitos teki aloitteen rakennusten varaamisesta museotarkoituksiin Vanhankaupungin vesilaitoksen peruskorjausten yhteydessä 1966. Samana vuonna asetettiin toimikunta selvittämään museon perustamista.
Tekniikan museon säätiö perustettiin vuonna 1969. Vesilaitoksen tilat saneerattiin museotiloiksi 1970-luvulta alkaen. Museon ensimmäiset näyttelyt avautuivat yleisölle vuonna 1972. Nykyinen pyöreä päärakennus otettiin näyttelykäyttöön 1985.
Tekniikan museota ylläpitää yksityinen Tekniikan museon säätiö. Valtuuskunnan muodostavat säätiön perustajajärjestöt ja -kaupungit. Valtuuskunta nimeää säätiön hallituksen.
Carina Jaatinen (pj), Tiedekeskus Heureka
Timo Ali-Vehmas (vpj), Nokian säätiö
Juhani Nokela, Tekniikan akateemiset TEK
Panu Nykänen, Teknillisten Tieteiden Akatemia
Kari Pudas, Helsingin kaupunki
Anni Siltanen, Kemianteollisuus ry
Esko keskinen,Teknologiateollisuus ry, valtuuskunnan puheenjohtaja
Niklas Jensen-Eriksen, Tekniikan Historian Seura ry, valtuuskunnan varapuheenjohtaja
Pekka Aaltonen, Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Miimu Airaksinen, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
Silvio Hjelt, Tekniska Föreningen i Finland r.f.
Heidi Husari, Rakennusteollisuus RT ry
Bengt Juselius, Driftingenjörsförbundet i Finland r.f.
Riitta Juvonen, Kemianteollisuus ry
Harri Linnarinne, Tekniikan alan yliopistot
Pekka Majuri, Helsingin kaupunki
Mika Mäkinen, Metsäteollisuus ry
Marjo Poutanen, Vantaan kaupunki
Hannu Saarikangas, Insinööriliitto IL ry
Pekka Salmén, Graafinen Teollisuus ry
Mikko J. Salminen, Kauniaisten kaupunki
Martti Surakka, Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry
Leena Tokila, Suomen museoliitto
Ilkka Virtanen, Espoon kaupunki
Elina Voutilainen, Helsingin kaupunki
Vesä Välimäki, Tekniikan alan yliopistot
Driftingenjörsförbundet i Finland r.f.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Espoon kaupunki
Graafinen Teollisuus ry
Helsingin kaupunki
Insinööriliitto IL ry
Kauniaisten kaupunki
Kemianteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Museovirasto
Rakennusteollisuus RT ry
Suomen museoliitto
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry
Tekniikan alan yliopistot ja korkeakoulut
Tekniikan historian seura
Tekniska Föreningen i Finland r.f.
Teknologiateollisuus ry
Vantaan kaupunki
Yrityskylä Helsinki on ollut museon kumppani vuodesta 2009. Yrityskylä Helsinki-Vantaa on Helsingin kaupungin opetusviraston, Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:n ja syksystä 2015 alkaen myös Vantaan kaupungin ylläpitämä elävä oppimisympäristö. Peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus on pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan sekä toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa.
Airo Island ry ylläpitää robotiikka- ja keinoälyalan showroomia ja oppimisympäristöä sekä toimii alan hankkeiden alustana ja käynnistäjänä. Tekniikan museo on yksi vuonna 2015 perustetun yhdistyksen perustajajäsenistä.
Tekniikan museo on yhdeksän liikenne- ja viestintäalan museon muodostaman Trafiikki-museot ry:n jäsen. Verkosto edistää jäsenmuseoiden tunnettuutta ja saavutettavuutta, kehittää henkilökunnan ammatillista osaamista, julkaisee Trafiikki-lehteä ja ylläpitää verkkokauppaa sekä toteuttaa yhteishankkeita.
Yritysyhteistyö
Yritysyhteistyö on tärkeä osa Tekniikan museon strategista toimintaa ja yrityskumppanit ovat näkyvä osa museon arkea näyttelyistä kokoelmatoimintaan. Tekniikan museo tekee laajaa yhteistyötä eri tekniikan alan ja teollisuuden yritysten kanssa näyttelytuotannoissa, palveluissa ja kokoelmatoiminnassa.
Tekniikan museo inventoi vuoden 2020 aikana Yleisradio Oy:n toimintahistoriasta kertovaa esineistöä, joka sisältää äänitekniikan, kuvaustekniikan, ohjelmansiirto- ja jakelutekniikan sekä huoltotoiminnan esineitä. Hankkeen tuloksena esineistöä siirretään koordinoidusti ammatillisesti hoidettujen ja muiden toimintansa vakiinnuttaneiden erikoismuseoiden kokoelmiin. Tärkeänä osana hanketta museo tallentaa esineistöön liittyvää kontekstitietoa asiantuntijaryhmän kanssa, joka koostuu Yleisradion henkilökunnasta ja eläkeläisistä. Merkittävä lahjoitus täydentää museon Viestintä, tietoliikenne ja media -kokoelmaa. Tekniikan museo toteuttaa hankkeen Yleisradion Oy:n toimeksiantona.
Lisätiedot:
Projektitutkija Laura Salervo laura.salervo (@) tekniikanmuseo.fi
Kokoelmapäällikkö Kirsi Ojala kirsi.ojala (@) tekniikanmuseo.fi
Hankkeessa digitoidaan ja avataan teollisen kulttuuriperinnön kokoelmia yhdessä museon vapaaehtoisten kanssa. Digitoituja aineistoja tullaan avaamaan Finnassa CC-lisenseillä ja hyödyntämään Sorvaamo-yhteiskehittämishankkeessa. Digitoinnissa keskitytään museon Maanmittaustekniikan kokoelman ja Eric Tigerstedt -kokoelman esineistöön ja kuva-aineistoon. Hanke toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.
Lisätiedot:
Projektitutkija Taru Tervo taru.tervo (@) tekniikanmuseo.fi
Tutkija Emilia Västi emilia.vasti (@) tekniikanmuseo.fi
Minkälaista osaamista, resursseja ja erityisjärjestelyjä 3D mallien luominen kokoelmaesineistä käytännössä vaati? Miten ja missä 3D malleja voidaan jatkokäyttää ja jakaa? Tekniikan museo osallistuu Trafiikki-museoiden ”Parhaat metodit ja käytännöt tehdä 3D-tallentamista museoissa” -hankkeeseen, jossa kehitetään koko museoalan 3D-osaamista ja haetaan toimivia ja kustannustehokkaita toimintamalleja kokoelmaesineiden 3D-mallien toteuttamiseen ja hyödyntämiseen. Mallien toteuttamistavaksi valikoitui fotogrammetria. Ensimmäiset mallit ovat saavutettavissa eri alustoilla syksyllä 2020. Hanke toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.
Lisätiedot:
Tutkija Emilia Västi emilia.vasti (@) tekniikanmuseo.fi
Kokoelmatyö
Kokoelmapoistojen yhteiset käytännöt
Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt
Yleisötyö
Sähähtävää sähköä -opetusmateriaali
Undervisningsmaterialet Strålande elektricitet
Exciting Electricity teaching materials
Mediakasvatusta lisätyn todellisuuden avulla –toimintamalli museoiden yleisötyöhön
Mediatarinat jakoon – Nuorten mediakulttuuria tallentamassa ja tukemassa
Sharing media stories – Recording and supporting young people´s media culture