Museoinno-hanke kehitti innovaatiokoulutusta museoissa

Kaksivuotinen Museot innovaatioalustoina -kehittämishanke päättyi marraskuun lopussa.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon, Tekniikan museon, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Nuori Yrittäjyys ry:n yhteistyönä toteuttaman hankkeen tavoitteena oli hyödyntää museoympäristöä innovaatioiden ja yhteiskunnallisen keskustelun alustana sekä kehittää monialaista yhteistyötä. Hankkeen aikana toteutettiin ajatushautomoita ja innovointikursseja, jotka oli suunnattu korkeakouluopiskelijoille.

Hanke osoitti, että museot soveltuvat erinomaisesti innovointikäyttöön. Museoympäristöt ovat moniaistisia ja ne kannustavat ideoimaan ja käyttämään luovuutta. Museotilan huomattiin myös helpottavan ajatusten jakamista ja ryhmätyöskentelyä.

Hankkeeseen osallistuneet korkeakouluopiskelijat kokivat oppineensa tulevaisuuden työelämätaitoja, sekä saaneensa varmuutta jakaa ideoitaan ja luottaa omiin kykyihinsä. Nuoret näkivät hankkeen myötä museot aiempaa monipuolisempina toimijoina. Museoiden yhteiskunnallista tehtävää kuvattiin tärkeäksi. Museoilta kuitenkin toivottiin lisää dynaamisuutta ja toiminnallisuutta, sekä rohkeutta ottaa kantaa yhteiskunnallisiin keskusteluihin.

Hankkeessa testattiin museoympäristössä ongelmanratkaisukykyä ja ryhmätyötaitoja kehittäviä innovaatiomenetelmiä. Menetelmät on koottu hankkeen julkaisemaan Kehitä ja kehity museossa -työkirjaan, joka on suomen-ja englanninkielisenä ladattavissa hankkeen sivuilta osoitteessa www.museoinno.fi.