Näyttelyt

Tekniikan museon näyttelyt kertovat ajan, ihmisen ja teknologian suhteesta. Ne tuottavat elämyksiä yleisölle ja antavat uusia näkökulmia tekniikan ilmiöihin.

 

Näyttelyitä täydentäviin palveluihin voit tutustua palvelut-osiossa.

TULOSSA: Yhteisönäyttelyt: Helsinki, jota et ehkä ole huomannut

Martti Jämsä: Helsinki, jota et ehkä ole huomannut -valokuvanäyttely

 

 

Valokuvataiteilija Martti Jämsän panoraamakuvia on esillä Tekniikan museossa 21.9.-16.10.2022.

 

Näyttelyn keskiössä ovat Martti Jämsän ottamat panoraamakuvat elävästä ja muuttuvasta Helsingistä. Näyttelyn valokuvat ovat seleenitoonattuja hopeagelatiinivedoksia, jotka valokuvataiteilija on itse tehnyt omassa pimiössään.

 

Kulkemalla silmät auki ympäri kaupunkia voi joko sattumalta löytää kuvaamiani maisemia tai niitä voi lähteä etsimään näyttelyn katsottuaan. Olen halunnut vangita valokuviini jotain ohikiitävää ja silti pysyvää, kestävää, jopa jotain kaunista.” -Martti Jämsä

 

Näyttelyn valokuvista on juuri ilmestynyt myös Helsinki, jota et ehkä ole huomannut -kirja (Musta taide). Esipuheen kirjaan on kirjoittanut Jukka Viikilä.

 

Näyttely on osa Tekniikan museon yhteisönäyttelyiden sarjaa. Yhteisönäyttelyillä Tekniikan museo kehittää uudenlaisia tapoja tuoda esiin yhteisöjen ja yksityishenkilöiden omia tarinoita, asiantuntijuutta ja tekniikasta kiinnostuneiden moniäänisyyttä. Samalla ne innostavat yhteisöjä ja yksityishenkilöitä ottamaan museotilaa omakseen.

 

Tekniikan museo on Helsingin Vanhassakaupungissa toimiva Tekniikan alan valtakunnallinen vastuumuseo ja alan ainoa yleismuseo Suomessa.

Kummituksen keksintökoje

Kummituksen keksintökojeen logo, oikealle katsova silmäpari ja vihreää tekstiä.

 

 

Kummituksen keksintökoje on 5-9 -vuotiaille lapsille suunnattu elämyksellinen ja toiminnallinen näyttely, joka innostaa lapset pohtimaan tekniikan olemusta, ilmiöitä ja muutosta. Näyttely kutsuu lapset museon kummituksen avuksi tutkimaan teknisiä laitteita, tutustumaan keksintöihin ja lopuksi käynnistämään kummituksen kummallisen koneen.

 

Näyttely vahvistaa lasten omaa luovuutta, ongelmanratkaisukykyä ja kannustaa tutkimaan ja kokeilemaan. Näyttely kertoo keksimisestä teknologian lähtökohdista ja tekniikan muutoksen kautta. Keskiössä on lapsen uteliaisuus ja mielikuvitus sekä oman keksijyyden kehittyminen ja tutkimisen ilo.

 

Näyttelyssä lapset myös pääsevät jättämään jäljen itsestään rakentamalla oman keksintönsä ja asettamalla sen esille.

Lapsi tutkii esineitä Kummituksen keksintökoje -näyttelyssä.

 

Näyttely kannustaa luovaan ajatteluun ja luo valmiuksia käsitteelliselle ja tieteelliselle ajattelulle. Samalla näyttely tekee tunnetuksi suomalaisia tekniikan alan keksintöjä ja pyrkii tuomaan näkyväksi lasten oman, potentiaalisen keksijyyden.

 

Kummituksen keksintökoje -näyttely perustuu Tekniikan tarinamatolla -toimintamalliin, joka syntyi Tekniikan museossa osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Pienten paja -kehityshanketta vuosina 2012–2015. Hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen esi- ja alkuopetuksen tutkimusryhmän kanssa ikäryhmälle suunnattuja teknologiakasvatuksen menetelmiä museoympäristössä. 

Tekniikan maa

TekniikanMaaLogo

Tekniikan maa on näyttely teknologian, teollisuuden ja alan innovaatioiden roolista 100-vuotiaan Suomen rakentajina. Näyttely kertoo tekniikan vaikutuksesta arkeen, työhön ja ympäristöön ja esillä ovat niin teknologian ja teollisuuden menneisyys, nykyisyys kuin tulevaisuus.

vipukohteellaihmettelyaalustava-visu_tekniikan maa

 

Suomalaiset usein identifioituvat kekseliääksi insinöörikansaksi ja tekniikan nopeiksi omaksujiksi. Suomen tarinaa ei silti ole koskaan aiemmin esitetty tekniikan näkökulmasta.

 

Kokeminen ja tekeminen ovat näyttelyssä tärkeässä roolissa. Tavoite on innostaa ja yllättää niin alaa tuntevat kuin museon uudet yleisöt. Näyttelyn lähtöpisteenä on koti, josta teemat laajenevat infrastruktuuriin, tuotantoon, raaka-aineisiin ja prosesseihin sekä uusiokäyttöön. Vuoteen 2026 asti esillä oleva näyttely uudistuu koko elinkaarensa ajan.

tekniikanmaa

Etäunelmia - Yhteys yli ajan ja paikan

Etäunelmia-näyttely kertoo ajan ja paikan ylittämisen historiasta sähköisten viestintävälineiden avulla. Näyttelyssä tutustutaan viestintätekniikan keksintöihin ja niiden taustalla olevaan unelmaan paikasta ja ajasta riippumattomasta yhteydenpidosta.

 

Ainutlaatuisten kokoelmaesineiden lisäksi näyttelyssä on esillä kiinnostavia kuva- ja filmiarkistojen helmiä sekä useita kohteita, joissa kävijät saavat itse kokeilla, koskea ja osallistua. Menneiden vuosikymmenten maailmaan voi uppoutua esimerkiksi seuraamalla 1960-luvun olohuoneessa suoraa tv-lähetystä Neil Armstrongin ensiaskelista kuussa. 

Tekniikan Museo - Näyttelyt - Etäunelmia

Suodatinhalli

Tekniikan museo toimii vanhoissa vesilaitoksen rakennuksissa.

 

Vesilaitoksen aikaiseen ulkoasuun kunnostettu Suodatinhalli on avoinna yleisölle lämpimämpinä vuodenaikoina. Suodatinhalli sulkeutuu tältä vuodelta sunnuntaina 11.9. ikkunaremontin vuoksi.

 

Suodatinhalli eli pikasuodatuslaitos valmistui 1909. Rakennuksessa sijaitsevat museoidut hiekkasuodattimet, joiden läpi viereisten hallien saostusaltaissa kemiallisesti käsitelty vesi johdettiin ennen vesijohtoverkostoon laskemista. Suojeltu rakennus on entisöity alkuperäiseen asuunsa.

 

Mobiiliopas pikasuodatuslaitoksen historiaan osoitteessa: https://tarinasoitin.fi/tekniikanmuseo. Mobiiliopas löytyy myös ruotsiksi ja englanniksi.

Tekniikan Museo - Näyttelyt - Pikasuodatinhalli
Skip to content