Info

Tekniska museet är Finlands industris och teknikbranschs eget museum. Museets samlingar berättar om Finlands historia från ett agrarsamhälle till en global aktör inom teknologi-branschen.

 

Museet finns vid mynningen av Vandaå i Helsingfors. Här grundades Finlands allra första vattenverk för nästan 150 år sedan.

 

Tekniska museet är teknikbranschens riksomfattande specialmuseum och det enda allmänna museet i sin bransch.

Öppethållningstider

 • Du är välkommen till Tekniska museet om du känner dig frisk. Om du är sjuk bör du stanna hemma tills du mår bra.
 • Vänligen iaktta god handhygien. Kom till museet med rena händer, och tvätta dem vid behov med desinfektionsmedel.
 • Vi fäster speciell vikt vid hygien och renlighet i alla utrymmen.
 • Tekniska museet följer statsrådets officiella rekommendationer angående pandemin.

 

Öppethållningstider

Ons 11.00 – 17.00

Tor 11.00 – 20.00

Fre – sön 11.00 – 17.00

Museet är stängt från måndag till tisdag.

Biljetter och tillgänglighet

Vuxen 12 €
pensionär / arbetslös / studerande 6 €
grupper av min. 10/personer 6 €
Barn (7-17) 6 €
Barn (0-6) 0 €

 

Museikortet 74 €

 

Betala vad du vill -dag på torsdagarna!

Skol- och dagisgrupper kommer in gratis. Vi önskar anmälan på förhand av alla grupper.

 

Tekniska museet befinner sig i Helsingfors Vattenverks gamla byggnader. Alla byggnader är inte tillgängliga. Museets personal hjälper gärna med frågor som gäller tillgänglighet.

 

Kundservice
tel. (09) 7288440
lipunmyynti@tekniikanmuseo.fi
Stängt på måndagarna och tisdagarna

 

Ledar- och assistanshundar är välkomna.
Assistent får gratis inträde.

 

Vi accepterar:

Helsinki Card valid here.
Tekniikan museossa käyvätEdenred-virikeseteli, Edenred-kortit, MyEdenred-sovellus
Museokortti
student benefits from here

Trafikförbindelser

Åk kollektivt!

Flera bussar tar dig direkt till museiområdet:

 • Järnvägstorget 55, 71 och 78
 • Invalidisäätiö / Kvarnbäcken 506
 • Munksnäs / Gårdsbacka 57

 

Mer information kan ni hitta på HRT:s rutt- och tidtabelltjänst.

 

Med egen bil

Utrymmet för bilparkering är begränsat. Mera parkeringsplatser finns på Åminnevägen.

 

Välkommen!

Tjänster

Tjänster

Vi erbjuder ett brett utval av tjänster som fördjupar museiupplevelsen! Man kan också bekanta sig med museet självständigt med Tekniska museets mobilguide. Kom även också besök vår museishopp och småskaliga café. I urvalet hittar ni massor med teknik inspererade gåvor, pyssel, litteratur och annat roligt. Även kaffe och små snacks finns. 

 

För lärare som vill göra ett museibesök på egen hand utan guidning finns vårt Råd för lärare -häfte, där man lär sig mera om att hur man kan planera och förverkliga ett roligt och givande museibesök.

 

Tekniska museets mobilguider kan du hitta på nätet.

 

Bokningar och frågor:

info@tekniikanmuseo.fi

tfn. 09 7288 440

Prislista för tjänster (pdf) (på finska)

 

Guidningar och verkstäder

 

Teknikens land-distansguidning

 • 1h, 90€ + inträdesbiljett 6€/person, max 25 personer.

Teknikens land-distansguidningen tar museiutställningen till dig. Under guidningen bekantar vi oss med utställningen och förhållandet mellan människa och teknik, teknik och tekniska nätverk samt det kunskaper och miljöaspekter som krävs för industriell produktion.

I samband med bokningsbekräftan får ni deltagningslänken till antingen Meet- eller Teams-plattformerna. Länken får delas till alla som deltar på guidningen. Du behöver inte ladda ner något program, man kan delta via webbläsaren. 

 

allmänguidning i utställningarna

 • 1h, 90€ + inträdesbiljett 6€/person, max 25 personer.

En övergripande guidning var vi bekantar oss med både Teknikens land- och Teledrömmar-utställningarna, människan och teknikens förhållande, kommunikationsdrömmar samt utvecklandet av kommunikationsteknik. 

 

Vatten och liv

 • 1h, 90€ + inträdesbiljett 6€/person, max 25 personer.

Under guidningen bekantar vi oss med Kungsgårdsholmens industrihistoria, vattenreningsverk, museibyggnader och kulturomgivning.

 

Där staden Helsingfors föddes

 • 1,5h, 90€ + inträdesbiljett 6€/person, max 25 personer.

På den guidade promenaden bekantar vi oss med födelsen av gamla Helsingfors och fördjupar oss i Gammelstadens historia. Under rundturen får du höra om den kungliga herrgården, vattenrening och andra industriella aktiviteter i området, samt bestiga Klockbacken och bekanta dig med industrierna från det förflutna Helsingfors och dess rådhusets, kyrkas och kyrkogårdes platser.

 

Elbi-verkstad

 • 1h, max 20 pers
 • 30€/person, minimumpris 300 € (innehåller inträdesbiljett, materialer, instruktion)

I verkstaden bygger vi våra egna elektroniska biar av en minimotor, batterilåda och cellplast, samtidigt som vi funderar på motorns funktion och användningen av elektricitet.

 

Där staden Helsingfors föddes -teamdag

 • c. 25 deltagare.
 • Inkluderar användning av mötesrummet 9-17 och en guidad tur (längd 1,5h).
 • 780 €, eller be om en offert så skräddarsyr vi en teamdag som passar bäst för just dina behov.

 

Tekniska museet är ett bra ställe för en annorlunda och uppfriskande teamdag. Vi erbjuder möteslokaler, möjlighetet att lära känna våra utställningar och en guidad tur till Helsingfors födelseort. Vandringsturen ger en programmerad paus till teamdagen, under vilken vi rör oss i naturen och diskuterar Helsingfors historia.

 

Den guidade promenaden introducerar dig till hur Helsingfors grundades och till Gamelstadens industrihistoria. Under museiguidens ledning kommer vi att besöka vattenreningsverkets byggnader, bestiga Klockbacken och bekanta dig med industrierna från det förflutna Helsingfors och dess rådhusets, kyrkas och kyrkogårdes platser.

 

Turen är inte obehindrat och kräver rätt utrustning. Bokningsbar från april till oktober (vissa rutter har inte vinterunderhåll).

 

I Tekniska museets konferensrum finns det en Dataprojektor, trådlös internetuppkoppling och ett blädderblock. Det är möjligt att beställa extern catering till utrymmet.

 

Det är möjligt att beställa tjänster utanför öppettider. En öppningsavgift på 150 €/h tillkommer för tjänster som hålls utanför öppettiderna.

 

Om den beställda tjänsten avbokas senast en vecka före evenemanget tillkommer inga extra kostnader. Vid senare avbokning debiteras 50 % av tjänstens kostnad.

Utställningar

Teknikens land

 

Teknikens land är en utställning om teknologins, industrins samt teknologiska och industriella innovationers roll i uppbyggandet av det 100-åriga Finland.

 

Utställningen berättar hur tekniken påverkar vardagen, arbetet och miljön och utställningen presenterar såväl teknologins och industrins förgångna tid som deras nutid och framtid.

 

Finländarna identifieras ofta som ett uppfinningsrikt ingenjörsfolk, ett folk som snabbt tar till sig teknik. Finlands historia har dock aldrig förut presenterats ur teknikens perspektiv.

 

Upplevelser och egen aktivitet spelar en viktig roll på utställningen. Målet är att inspirera och överraska såväl dem som känner till branschen som nya museibesökare. Utställningens utgångspunkt är hemmet, varifrån teman utvidgas till infrastrukturen, produktionen, råvarorna och processerna samt till återanvändning.

 

Teledrömmar – Förbindelser över tid och rum

 

Utställningen Teledrömmar berättar historien om hur vi har övervunnit tid och rum med hjälp av elektroniska kommunikationsmedel.

 

Den elektroniska kommunikationstekniken är en del av vår vardag. De snabba förbindelserna och globala sociala nätverken som kommunikationsnäten erbjuder tas för givet och förefaller vara kopplade till just denna stund i tiden. Också bärbara anordningar verkar vara typiska för just vår tid. De finns dock med redan i de tidiga kommunikations medlens historia.

 

Utställningen kastar ljus på hur vi i olika tider drömt om förbindelser som överbryggar tid och rum. Den berättar om hurdana tekniska nätverk och anordningar som byggts och hur de ny kommunikationsmedlen tagits i bruk och hittat sin plats i vardagen.

 

Spökets uppfinningsapparat

 

Utställningens fokus ligger på barns nyfikenhet, fantasi och utforskandets glädje. Utställningen är främst ämnad för barn mellan 5 och 9 års ålder. Här inspireras barn att undersöka och prova teknikens väsen, fenomen och förändring.

 

I utställningen studerar man teknik genom att titta, prova, öva och utforska olika museiföremål med hjälp av olika sinnen och verktyg. Barn kan också skapa en egen uppfinning i pysselverkstaden och ställa den fram i utställningen för andra att se.

 

Snabbfilteranläggning

 

Tekniska museet befinner sig i Helsingfors Vattenverks gamla byggnader. En av byggnaderna är Snabbfilteranläggning som byggdes år 1909 och där använde man en kombination av kemisk rening och sandfiltrering. Den skyddade byggnaden har restaurerats till sitt ursprungliga utseende och den öppnas för museibesökare varje sommar.

 

Inträdet till anläggningen ingår i biljettpriset under sommaröppettiderna. Du hittar en mobil guidning till Snabbfilteranläggningen på svenska från https://tarinasoitin.fi/tekniikanmuseo.

Museipersonal

Kundtjänst, guidingar, bokningar:

Våra tjänsteleverantörer och museiföreläsare Maddie Hentunen och Tommi Rikkinen samt våra publikarbetare Jaakko, Otso, Tanja och Vivi svarar på eventuella frågor på info@tekniikanmuseo.fi.

 

Du kan kontakta vår kundtjänst och infos telefon under museets öppettider:

ons 11-17, tor 11-20, fre-sön 11-17.

 

tel. 09 7288 440

 

 ——————————————————————————————————————————-

 

Uthyrning av lokaler, bokningar, förfrågningar och beskrivningar:

 

tilat@tekniikanmuseo.fi

 

Se faciliteterna och boka: venuu.fi

 

 ——————————————————————————————————————————-

 

Verkställande direktör Heini Oikkonen-Kerman

heini.oikkonen-kerman@tekniikanmuseo.fi

tel. 040 653 8152

 

 ——————————————————————————————————————————-

 

Försäljning och marknadsföring

Försäljningschef Jonna Kanervo

jonna.kanervo@tekniikanmuseo.fi

tel. 040 568 3268

 

Marknadsförings- och kundförståelseexpert Ilkka Iijalainen

ilkka.iijalainen@tekniikanmuseo.fi

tel. 050 437 0824

 

Kommunikations- och ekonomistyrningsexpert Päivi Kapri

paivi.kapri@tekniikanmuseo.fi

tel. 040 586 8617

 

 ——————————————————————————————————————————-

 

Tjänster

 

Servicechef Tiina Jantunen

tiina.jantunen@tekniikanmuseo.fi

tel 040 585 4309

 

Tjänsteleverantör, museiföreläsare Maddie Hentunen

maddie.hentunen@tekniikanmuseo.fi

tel 050 369 9126

 

Tjänsteleverantör, museiföreläsare Tommi Rikkinen

tommi.rikkinen@tekniikanmuseo.fi

tel 050 520 8755

 

Museiassistent Thavaraj Thambirajah

 

 ——————————————————————————————————————————-

 

Museisamlingar

 

Insamlingschef Emilia Västi

emilia.vasti@tekniikanmuseo.fi

tel. 040 586 7014

 

Forskare Laura Salervo

laura.salervo@tekniikanmuseo.fi

tel. 040 558 6830

 

Amanuens Taru Tervo

taru.tervo@tekniikanmuseo.fi

tel. 040 558 9409

 

Samhällschef Riina Linna

riina.linna@tekniikanmuseo.fi

tel. 040 586 6796

 

Museimästare Antti Salminen

antti.salminen@tekniikanmuseo.fi

tel. 040 154 3955

 

Insamlings- och donationsförfrågningar

kokoelmatiedustelut@tekniikanmuseo.fi

 

Insamlingstjänster är på sommaruppehåll den 1 juli. – 15 augusti 2022. Insamlingsteamet återkommer till insamlingsdonationserbjudanden, lån och andra insamlingsförfrågningar i augusti.

Fakturering

Faktureringsanvisning

 

Vi ber att fakturor skickas i första hand som e-faktura

 

E-faktura:

OVT-ID: 003702521651

Operatör: Apix Messaging Oy

Operatörs-ID: 003723327487

 

PDF-format som e-postbilaga till adressen:

003702521651@procountor.apix.fi

 

Faktura via post till:

Stiftelsen av Tekniska museet

PO Box 35444

00063 FAKTUROR

 

Kontaktinformation för fakturering:

Kommunikations- och ekonomistyrningsexpert

Päivi Kapri

tel. 040 586 8617

paivi.kapri@teknikanmuseo.fi

Skip to content