Aukioloajat:
to 9.00 - 19.00
la-su 11.00 - 17.00

Simon Gripenbergin Tuuliobeliski innostaa pohtimaan matalateknologian mahdollisuuksia Tekniikan museon edustalla

Simon Gripenbergin Tuuliobeliski paljastettiin keskiviikona Tekniikan museon edustalla. Teos haastaa ja innostaa ajattelemaan uusiutuvan energian ja matalateknologian mahdollisuuksia.

Simon Gripenberg haluaa taiteellaan kiinnittää huomiota energiankäyttöön ja houkutella pohtimaan matalateknologian, hidastamisen ja uusiutumisen teemoja. Teoksessa yhdistyy toisaalta leikkisä ja kokeileva ote, mutta myös aito huoli ilmastonmuutoksesta.

Kautta aikojen obeliskeja ja monumentteja on pystytetty muun muassa riemuvoittojen ja vallan muutoksen symboleiksi. Kokeellinen Tuuliobeliski-veistos yhdistää leikkisällä tavalla tekniikkaa, taidetta ja tiedettä. Samalla se kuvaa tekniikan paradigman muutosta. Tyhjät öljytynnyrit tuottavat uusiutuvaa off-the-grid-energiaa, jota käytetään taideteoksen valaistukseen. Veistos voidaan nähdä majakkana, joka luotsaa meitä kohti tulevaisuutta ilman öljyä, Gripenberg kertoo.

Tuulen mukaan liikkuvassa teoksessa perinteisen kuulalaakerin sijaan on käytetty  vedessä kelluvaa vertikaaliturbiinia. Sadevesi kerääntyy veistoksen kattoon ja täyttää ”vesi-laakerin”. Veistos siirtyy lepotilaan, kun liikekitka ei enää pysty vastustamaan talven pakkasta. Läpinäkyvyydensä kautta taideteos puhuu avoimesta ja demokraattisesta tekniikasta.

Kuka tahansa voi parantaa ja kehittää ideoita edelleen käyttämällä DIY-periaatetta (Do It Yourself). Gripenberg toivoo teoksen inspiroivan ihmisiä, varsinkin lapsia, kehittämään omia vaihtoehtoisia teknisiä ratkaisujaan.

Teosta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus TAIKE sekä Svenska litteratursällskapet i Finland, ja se on toteutettu yhteistyössä Tekniikan museon kanssa.

Pimeällä Tuuliobeliskiin syttyy valo, joka saa energiansa veistoksessa olevasta aurinkopaneelista. (Kuva: Simon Gripenberg)