Voimalamuseo avautuu yleisölle

Höyryvoimalan generaattori ja höyryturbiini

Voimalamuseo avautuu yleisölle

Voimalamuseo avautuu kävijöille 13.4.2017 ja on avoinna syyskuun loppuun asti.

Vierailu Voimalamuseoon  sisältyy Tekniikan museon pääsylipun hintaan. Lipun voi ostaa Tekniikan museon lipunmyynnistä. Voimalamuseo on avoinna Tekniikan museon aukioloaikojen mukaisesti.

Sunnuntaina 14.4. Vanhankaupunginkoskella järjestetään koskimelontatapahtuma IceBREAK, jonka kunniaksi Tekniikan museoon ja Voimalamuseoon on vapaa päääsy klo 11-17.

Vantaanjoen länsirannalla oleva Voimalamuseo koostuu kahdesta rakennuksesta, Vesivoimalasta ja höyryvoimalasta, jotka tuottivat sähköä vedenpuhdistuslaitoksen tarpeisiin. Suomen ensimmäinen vedenpuhdistuslaitos rakennettiin Vantaanjoen suulla sijaitsevalle Kuninkaankartanonsaarelle, tiloissa toimii nykyisin Tekniikan museo.

Vuonna 1876 rakennetun vesivoimalan tuottamalla sähköllä puhdistettu jokivesi pumpattiin vesijohtoverkostoon. Alkuperäiset pumput ovat esillä Voimalamuseossa, kuten myös vuonna 1911 käyttöönotettu vanha turbiini ja generaattori.

Vesivoimalarakennuksen vieressä sijaitseva höyryvoimala otettiin käyttöön vuonna 1931. Sen toimi varavoimalana ja tuotti sähköä vedenpuhdistamon käyttöön, jos vesivoimala ei pienen vedenvirtaaman aikana toiminut. Sen paikalla sijaitsi aiemmin höyryllä toimiva pumppulaitos. Molempien voimaloiden toiminta päättyi vuonna 1970 ja rakennukset museoitiin.

Helen Oy on kunnostanut vesivoimalan turbiinin ja generaattorin ja vesivoimala tuottaa nykyisin ekologista museovesivoimaa. Se on Helsingin vanhin käytössä oleva voimalaitos.

Voimalamuseoon voi tutustua myös opastetulla Vettä & elämää kierroksella, joka on varattavissa huhtikuusta syyskuuhun. Opastuskierroksella tutustutaan museorakennusten menneisyyteen ja Vanhankaupunginlahden kulttuuriympäristöön ja teollisuushistoriaan.

Voimalamuseon tilat eivät ole esteettömiä.Skip to content